Van korstjes ga je fluiten: dit moeten jij en je kind weten over brood

Gezondheid Redactie 26 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat als je kind alleen maar witbrood wil eten? Vult volkoren nou echt beter? En zijn korstjes eigenlijk gezonder dan de rest van het brood? Gaat het over brood, dan komen er al snel tientallen vragen bij ons opborrelen.

The good old bruine boterham met kaas (of pindakaas for that matter): kinderen zijn er gek op. Maar wat is nou voor kids de gezondste boterham en waarom?

Zit je sneller ‘vol’ van volkorenbrood dan ander brood?

Ja, dat klopt helemaal. Dat komt door de voedingsvezels in volkorenbrood. Deze nemen veel water op waardoor je je ook écht voller voelt. Daarnaast zijn deze vezels ook goed voor je darmen en je cholesterol.

Wat is een gezonde optie als mijn kind eigenlijk alleen maar witbrood wil?

Er is speciaal witbrood voor kinderen op de markt dat qua vezelgehalte gelijk is aan volkorenbrood. Maar… Dan leren ze natuurlijk nooit bruinbrood eten. Een alternatief is dus om heel licht bruinbrood dat extra zacht is te geven of samen met je kind op zoek te gaan naar een variant die ze wél lekker vinden.

Zijn korstjes gezonder dan de rest van het brood?

Nee, de binnen en buitenkant van brood zijn gemaakt van exact hetzelfde deeg (het gaat natuurlijk ook in zijn geheel in de oven). Wel verliest de korst door de hitte in de oven vocht waardoor het korstje knapperig wordt. Er gaat dan hooguit wat vitamine B verloren, maar dat zit nog genoeg ín het brood.

Welk soort brood is het gezondst voor je kind?

Volkorenbrood! Dat is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daardoor de meeste vitamines, mineralen en vezels. Naast volkorenbrood van tarwe, heb je ook volkorenbrood van spelt of een andere graansoort en heb je volkorenbrood gemaakt met zuurdesem.

Om het nog wat ingewikkelder te maken kun je ook kiezen voor meergranen-volkorenbrood. Dat is volkorenbrood gemaakt van minimaal twee graansoorten. Aan meergranen-volkorenbrood zijn vaak nog extra zaden en pitten toegevoegd die extra voedingsstoffen leveren. In Nederland mag een brood alleen volkorenbrood heten als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Dus, welke variant je ook kiest, als je kiest voor volkorenbrood kies je voor de gezondste variant brood voor je kind (en jezelf).

 

4 makkelijke manieren om je ontbijt nóg gezonder te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme