Redactie
Redactie Persoonlijk 6 jan 2015

Dit zijn 10 hele lieve, romantische feiten

Godsamme wat is het heerlijk om verliefd te zijn! Je straalt, die vlinders fladderen er lustig op los en je kunt nog maar aan één ding denken.

Buiten dat het een onbeschrijflijk lekker gevoel is, brengt verliefd zijn interessante feiten met zich mee:

1. Door te knuffelen, leven we langer

Onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina tonen aan dat mensen die dagelijks 20 seconden besteden aan knuffelen, aan het einde van de dag een lagere bloeddruk hebben. Ook is hun hartslag gezakt. Twee componenten die kunnen zorgen voor een hartafwijking.

2. Knuffelen verlicht je hoofdpijn

Stress op je werk of gewoon een keer koppijn? Ga naast je geliefde liggen en knuffel erop los! Tijdens de aanraking komt het liefdeshormoon oxytocine vrij. Onderzoek wijst uit dat dit hormoon helpt tegen hoofdpijn.

3. Kussen, zoenen, slijpen

Aan het zoenen? Grote kans dat jij op dat moment minder stress ervaart. Hoe dit komt? Tijdens het kussen wordt het stresshormoon cortisol naar beneden gebracht.

4. Door elkaar in de ogen te kijken, breng je elkaars hartslag op één lijn

In deze studie werd aan 32 koppels gevraagd elkaar voor 3 minuten diep in de ogen te kijken. Wat er gebeurde? De hartritmes liepen langzaamaan gelijk.

5. Het kijken naar een foto van een geliefde vermindert pijn

Fysieke pijn, in dit geval. Een experiment uit 2009 toont aan dat het kijken naar een foto van een geliefde fysieke pijn uit de weg kan gaan. In het experiment werden aan vrijwilligers foto’s van vriendjes laten zien en foto’s van vreemden. Tegelijkertijd werd er een warm voorwerp tegen hun arm gehouden (no worries, het was niet gloeiend heet). Bij de foto’s van hun geliefden voelden ze het voorwerp minder goed dan bij die van vreemden.

6. Liefde op het eerste gezicht ontstaat in 0.2 seconden

Liefde op het eerste gezicht bestaat en kan worden gemeten aan de hand van de hoeveelheid liefdeshormonen (dopamine, oxytocine en adrenaline) die vrijkomen zo’n 0.2 seconden nadat twee toekomstige liefdes elkaar hebben gezien.

7. Mannen worden sneller verliefd dan vrouwen

In een onderzoek uit 2011 onder mannen en vrouwen is gebleken dat 54% van de mannen weleens opslag verliefd is worden, in tegenstelling tot vrouwen: dit was 44%.

8. 23% van online daters trouwen daadwerkelijk met degene die ze hebben ontmoet via een datingsite of app

Zo blijkt uit dit onderzoek.

9. Lionel en Ellen Buxton hebben nooit meer dan één nacht zonder elkaar geslapen

Ze zijn getrouwd in 1936 en het bericht komt uit 2012, maar we kunnen we stellen dat dit echte liefde is. We weten niet zeker of de twee nog leven, maar als dat wel het geval is dan wensen we ze het beste toe.

10. Als je net verliefd bent, kun je maar aan één ding denken

Aan hem of aan haar. Op obsessieve wijze. Dit komt doordat het kalmeringshormoon serotonine omlaag gaat.

Reageer op artikel:
Dit zijn 10 hele lieve, romantische feiten
Sluiten