Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Lifestyle 15 sep 2021
Leestijd: 6 minuten

DIY: Niet weggooien! Deze spullen kun je zo hergebruiken tot eyecatchers

Veel alledaagse voorwerpen kan je gewoon nog een keertje hergebruiken – zoals ladders, blikjes en harken. Hier zijn 18 praktische ideeën die je gemakkelijk thuis kunt maken en er ook nog geweldig uitzien.

En onderweg ben je ook nog eens recycle technisch heel goed bezig.

Hergebruiken

Van theekopjes tot oude verfblikken… deze spulletjes kun je zo weer hergebruiken

1. De (schoenen) lat hoog leggen

Vrouwen met een schoenenverslaving zullen me begrijpen als ik het heb over ‘te weinig ruimte voor schoenen’. Met deze chique schoenenlat heb je daar geen last meer van, wan je kunt al je hakken er aan hangen. Het beste gedeelte? Je hebt geen hamer of boren nodig. Laat van een oude sierlijst lange repen snijden. Verf ze in een leuk, hip kleurtje Plak ze aan de muur met verwijderbare fototape (in dit geval: zes strips per lat). Elke lat kan drie of vier paar hakken houden.

2. Kettingrek

Om je armbanden en kettingen netjes te houden, hoef je soms niet verder te zoeken dan in de garage. Van een oude hark kan je namelijk een origineel rek maken, dat je zo aan de muur kunt hangen. Haal de steel van de hark af, verf – indien nodig – je rek in een leuke kleur, hang je kettingen er aan, et voila!

3. Tijdschriftenrek

Geen zin om het oude peuterbed stof te laten vangen in de garage? Wanneer je de railing verticaal tegen de muur aan zet, kan het dienen als tijdschriftenrek. Of een rek voor kleedjes en handdoeken.

DIY: Dit doe je dus met oude tijdschriften

4. Kruidentuintje

Oude koffie- en theeblikken over? Of van die blikken voor ontbijtkoek? Gebruik ze als basis voor een kruidentuintje. Zet potjes met verse basilicum, tijm of andere kruiden in de blikken en geniet altijd van verse kruiden in je keuken.

5. Theekopjes

Oude theekopjes over waar je eigenlijk niets mee doet, maar die je ook niet weg wil gooien? Theekopjes zijn nog een perfecte plek om sieraden in op te bergen. Op deze manier kan je alles kleur bij kleur sorteren, zonder dat alles in de war komt. Vooral handig als je een uitgebreide sieradencollectie bezit.

6. Wijnrek

Handige man thuis? Dit wijnrek is gemakkelijk te maken van een oude pallet. Het vergt misschien even wat tijd en werk, maar dan heb je wel een wijnrek dat minstens 25 flessen wijn én glazen kan dragen. En dat bespaart weer ruimte in de kelder, ladies. Lees hier hoe je precies te werk moet gaat.

7. Droogrek van een ladder

Geen zin om overal in het huis vochtige kleding tegen te komen wanneer het tijd is om de was te laten drogen? Van een oude, houten ladder kan je gemakkelijk een droogrek maken. Lange ladders kunnen hiervoor het beste even door midden gezaagd worden. Het is belangrijk om de ladder even goed aan de muur vast te schroeven. Daarna kan de ladder goed als droogrek gebruikt worden. Wanneer je ‘m niet gebruikt, hangt ‘ie ook niet in de weg.

8. Oude verfblikken

Benieuwd naar wat je met je oude verfblikken kunt doen? Ergens neerzetten en er pennen in verzamelen is natuurlijk hartstikke leuk, maar niet zo spannend. Mocht je écht een industriële look aan je kamer willen geven, maak dan een gaatje in de onderkant van je (schoongemaakte!) verfblik. Wanneer je ‘m aan de muur hangt, heb je een originele en handige kapstok gemaakt.

DIY: 4 x inspiratie voor het verven van de kinderkamer!

9. Klembord

Een leuke manier om (oude) klemborden te gebruiken, is om ze aan de muur vast te maken. Op deze manier heb je een wanddecoratie die snel weer te vervangen is. Leuk voor foto’s van de kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld schoolwerkjes waar ze mee thuis komen. Op die manier hoef je nooit veel moeite te doen om iets nieuws op te hangen. Slim!

10. Blikken

Sommige blikken zijn gewoon heel mooi, zoals deze blikken met bosbessen. Door ze aan een houten bord vast te maken, kan je deze blikken gemakkelijk een mooi plekje in de keuken geven. Gebruik de blikken voor bijvoorbeeld keukengerei. Zo heb je alles goed bij de hand tijdens het koken.

11. Oude pannen

Nog een (stoof)pan van vroeger over waar je niets meer mee doet? Gooi ‘m niet weg, maar hergebruik de pan om lego, barbies en ander speelgoed in op te ruimen. Door de deksel is het speelgoed ‘onzichtbaar’ te maken, en met het hengsel verplaats je de speelgoedpan gemakkelijk.

12. Liniaal

Met een liniaal kan je meer doen dan alleen dingen meten. Plak er bijvoorbeeld houten wasknijpers op, en geef de liniaal een mooi plekje op de kinderkamer. De liniaal kan gebruikt worden voor rapporten, tekeningen, foto’s en knutselwerkjes. Zo kan je leren om kinderen trots te laten zijn op de dingen die ze doen en maken.

13. Blikken in de keuken

Een variant op nummer 10: boor een gaatje in de zijkant van een blik, aan de bovenkant. Op deze manier kun je mooie blikken met een haakje aan bijvoorbeeld een handdoekrek hangen. Maak de blikken eventueel mooi met verf, washi tape of stickers.

14. Wijnkistjes

Gooi lege wijnkisten niet weg! Je kunt er nog ontzettend veel van maken. Hoe vind je deze rekken om – zijn ze weer – sieraden in te bewaren bijvoorbeeld? Je bent er een middagje mee bezig, maar dan heb het wel een mooie plek om je sieraden op te bergen. Check hier wat je er precies voor moet doen. https://www.hgtv.com/design/decorating/design-101/wine-crate-jewelry-display-boxes?soc=sharepin

15. Weckpotten

Weckpotten zijn de laatste tijd weer helemaal comme il faut, je komt ze echt overal tegen. Niet alleen in de keuken, maar ook in de werkkamer. Je kunt  (oude) weckpotten hergebruiken om bijvoorbeeld potloden, pennen, stiften en verfkwasten in op te bergen.

16. Houten klos

Oké, zo’n grote houten klos heb je waarschijnlijk niet thuis liggen. Maar in de kringloopwinkel kunnen ze er nog wel eens eentje hebben liggen. Of je kijkt op Etsy. Met een beetje werk kun je ze omtoveren tot een leuk bijzettafeltje, waar je ook alle (kinder)boeken in kwijt kunt. Fashionable én handig dus. Het belangrijkste is om de klos even te schuren en in een leuk kleurtje te verven. Daarna kan ‘ie zo de woonkamer in.

17. Nummer één opslagruimte

Net als blikken en weckpotten is een trofee een goede plek om potloden, pennen en andere kantoorspullen in te bewaren. Leuk om de trofee van die ene wedstrijd nog eens even goed in de spotlights te zetten.

18. Fotolades

Geen ruimte meer voor een kastje met kleine lades? Gooi de lades niet weg! Deze kan je namelijk erg origineel aan de muur hangen. Plak mooie, oude foto’s in de lades voor een vintage gevoel. Wedden dat je visite vol verwondering naar de muur kijkt?

DIY: 12 spotgoedkope manieren om je slaapkamer te upgraden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

hgtv

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme