Documentaire ‘Ryan is zwanger’ maakt veel los: ‘Ik blijf een beetje vertwijfeld achter’

Nieuws Lise Steegmans 27 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

De nieuwe documentaire Ryan is zwanger volgt Ryan, een non-binaire transpersoon die zwanger is van diens partner David. Ryan verheugt zich op een zwangerschap op een roze wolk, maar komt steeds meer tot het besef dat het géén roze wolk wordt.

Met intieme zelfgefilmde beelden leggen ze hun reis van de weg naar de zwangerschap, de zwangerschap zelf en de bevalling vast.

Ryan is zwanger

Ryan is trans non-binair. Dat betekent dat hen is geboren als vrouw, in transitie is gegaan van een meer vrouwelijk lijf naar een meer mannelijk lijf en zich nu niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw. Samen met diens partner David heeft Ryan een kinderwens. Tot Ryan’s grote verbazing blijkt dat hen na zijn transitie nog zwanger kan worden.

“Er is zo weinig bekend. Ook ik wist in het begin niet dat je na een transitie nog zwanger kon worden. Ik vind dat alle transpersonen moeten weten dat ze ook op deze manier een gezin kunnen stichten”, legt Ryan uit in NOS Met het Oog op Morgen. 

Stoppen met testosteron

Ryan besluit te stoppen met testosteron en gaat zich voorbereiden op een zwangerschap. “Voor de buitenwereld ben je een homokoppel. Ik ben trans, ik ga zelf het kindje dragen.” Ryan en David willen met Ryan is zwanger laten zien dat ze eigenlijk gewoon een koppel zijn met een kinderwens. Toch valt het stoppen met testosteron, en dus eigenlijk het stoppen met de transitie, Ryan zwaar.

Ook op Twitter maakt Ryan is zwanger grote indruk. Een greep uit de reacties:

Columnist Brenda: ‘Ook ik als moeder van een non-binair kind ben er soms nog niet helemaal klaar voor’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme