Een van de dodelijkste planten ter wereld groeit gewoon in de berm: niet in je veldboeketje stoppen dus

Nieuws Laurien Bleeker 17 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Plukt je kind graag een mooi veldboeket voor je? In de speeltuin, het park of in de berm? Let dan even goed op, want er is een plant die opeens overal in Nederland opduikt en die is extreem giftig. Dodelijk zelfs.

Plantenkenners trekken aan de bel, want de gevlekte scheerling is een van de giftigste planten ter wereld. Dat wisten we al en dat was tot nu toe geen reden tot zorg. Alleen was deze plant eerst bijna alleen te vinden in Limburg en in duingebieden. Nu verspreidt de plant zich heel snel door het hele land. Vooral in bermen en langs wegen is de gevlekte scheerling veel te vinden, maar ook in het park kan de plant voorkomen. De plant groeit dus in een enorm tempo door Nederland en is dodelijk. Het is daarom goed om te weten hoe giftig dit, eigenlijk best wel leuk uitziende bloemetje is.

Een van de giftigste planten ter wereld

De gevlekte scheerling heeft rode vlekjes op de stengel en een bloemenscherm met kleine witte bloemetjes aan de bovenkant. Een hartstikke vrolijk bloemetje en dus heel aantrekkelijk voor een kind dat bloemen aan het plukken is. Aanraken kan niet zo veel kwaad, alhoewel het wel huidirritatie tot gevolg kan hebben. Maar als je kind zijn of haar hand vervolgens in de mond stopt, kan het wel heel gevaarlijk zijn. Een stukje stengel of bloemetje eten, kan zelfs dodelijk zijn door de extreem giftige stoffen in de plant. Dit was heel vroeger al bekend, want de oude Grieken verwerkten de gevlekte scheerling in de gifbeker: een drankje dat ter dood veroordeelden moesten drinken.

Een klein beetje van de gevlekte scheerling kan al dodelijk zijn

Wat de plant zo giftig maakt is het toxische alkaloïde coniine. Dit is een zenuwgif dat snel wordt opgenomen door de huid en slijmvliezen. Symptomen na inname via de mond zijn: een branderig gevoel, veel speekselaanmaak, moeite met slikken en verlamming van de tong. Ook kan het zijn dat je gaat overgeven, diarree krijgt en gaat zweten. Bij een dodelijke inname (vergelijkbaar met een theelepel water voor een volwassen persoon) raak je langzaam verlamd en uiteindelijk kan je geen adem meer halen waardoor je stikt. Dit kan dertig minuten na inname al gebeuren.

Geen fijne plant dus. Wat je kan doen om vergiftiging te voorkomen? Blijf altijd zicht houden op heel jonge kinderen in de speeltuin en het park (en eigenlijk overal). En leer oudere kinderen aan dat ze niet zomaar alles mogen plukken of besjes en bloemen in hun mond mogen steken. Er bestaan namelijk best nog wat meer giftige planten die zelfs in je tuin kunnen groeien.

Deze 6 planten werken afwerend tegen insecten zoals muggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RTL nieuws

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme