Doen of niet: je baby zichzelf in slaap laten huilen?

Baby Anne Broekman 19 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Als jonge moeder word je – vaak ongevraagd – met goedbedoelde adviezen om de oren geslagen. Eén zo’n stokpaardje: je zou je baby al dan wel of niet moeten laten huilen. Het huilen breekt je hart, maar helpt volgens recent Australisch onderzoek je baby wel om sneller en dieper te slapen. Wat is wijsheid?

Ik zie mezelf nog staan, radeloos en vertwijfeld. Steeds als ik mijn dochtertje – toen zo’n drie maanden oud – in haar bedje probeerde te leggen, zette ze het op een krijsen. Wat moest ik doen? Haar laten huilen vond ik hemeltergend zielig, maar dit kon zo niet langer. Ik moest nog koken, stofzuigen en vrachtlading was wegwerken. Ik had er simpelweg geen tijd voor om haar uren te wiegen en te sussen, zodat ze in mijn armen in slaap zou vallen en ik haar sneaky weg kon leggen (waarna ze wakker schrok en het hele circus van voor af aan begon). Na koel beraad met mijn hulplijn (mijn zus) besloot ik de 5-minutenregel toe te passen. Ik liet mijn dochtertje vijf minuten huilen, ging dan terug om haar gerust te stellen en liep weer weg. Elke minuut kroop voorbij en haar gierende snikken bezorgden me een brok in mijn keel en een knoop in mijn maag. Gelukkig hield het gehuil na drie keer vijf minuten op. Maar wat voelde ik me schuldig! Niet nodig, zegt het nieuwe onderzoek.

Wetenschappers van de Flinders University in Adelaide verdeelden de baby’s die meededen aan het onderzoek in afzonderlijke groepen. Bij de ene groep moesten de ouders de baby zichzelf in slaap laten huilen, bij de andere groep werd de bedtijd van de kleintjes steeds iets opgeschoven. Door deze baby’s iets langer op te houden, kon gekeken worden of ze door vermoeidheid sneller in slaap zouden vallen. Bij deze verschillende slaapmethodes werd het stresshormoon cortisol bij de baby’s gemeten. De uitkomst: bij zowel het laten uithuilen als het opschuiven van de bedtijd ging het stresshormoon niet omhoog. De baby’s die zichzelf in slaap huilde, sliepen sneller in en rustten ook dieper.

De conclusie dat laten uithuilen niet schadelijk is, is iets te kort door de bocht. Hoewel het waarschijnlijk geen schade aan je kindje toebrengt, levert het huilen volgens de onderzoekers wel de nodige stress bij de ouders op. Nou en of: het brullen van je kleintje gaat door merg en been. En wat bij de een wel goed helpt – in ons geval pikte onze baby het zelf in slaap vallen gelukkig snel op – kan voor een ander juist helemaal niet werken.

Wat vind jij ervan om je baby laten huilen? Vertel het ons!

Deze passagiers zijn dolblij met huilende baby’s in het vliegtuig! En hierbij de beste tips om je baby in slaap te krijgen en te houden. Graag gedaan!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen