Eva Dusch
Eva Dusch Zwanger 2 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Dokter onthult hoe je invloed uitoefent op het geslacht van je baby

Worden het roze of blauwe beschuitjes? Dat is voor iedere ouder weer spannend. Hoewel het natuurlijk grotendeels een toevalstreffer blijft, heb je volgens deze dokter heb je meer invloed op het geslacht van je baby dan je denkt.

De Amerikaanse Dr. Shettles, schrijver van het boek ‘How to Choose the Sex of Your Baby’, houdt zich al meer dan vijftig jaar bezig met IVF-behandelingen. Volgens hem zijn er bepaalde technieken en trucjes om zelf meer invloed te hebben op wat het geslacht van je baby wordt, want deze zeven mythes gaan het je in ieder geval niet vertellen. Hoewel het universum nog altijd haar veto kan uitspreken, de volgende zes stappen kunnen volgens de wetenschap je kans op een meisje of jongetje vergroten.

Biologische rekensom

Het draait namelijk allemaal om de chromosomen. Om een jongetje te krijgen heb je de combinatie van het X en een Y-chromosoom nodig en voor een meisje twee X-chromosomen. De uiteindelijke combinatie wordt bepaald door de grootte en snelheid van de spermacellen. De Y-chromosomen zijn kleiner van formaat maar zwemmen sneller, de X-chromosomen zijn groter en zwaarder maar zwemmen een stuk langzamer.

Als het eitje al in de eileider zit, dan is de kans groot dat de snelste zwemmer, het Y-chromosoom, als eerste de bestemming bereikt en je dus een XY combinatie krijgt. Maar als de seks niet goed is getimed met de eisprong (er valt dus niks te bevruchten), dan wordt het een ander verhaal. Hoe langer het sperma namelijk in de eileiders blijft zitten, hoe meer ze afsterven en het snelle Y-chromosoom dus inactief raakt. Tegen die tijd is het langzame X-chromosoom inmiddels aangekomen en kan het eitje bevruchten. Dan krijg je dus een XX-combinatie, een meisje.

Zo krijg je een meisje

Volgens de arts schijnt het moeilijker te zijn om een meisje te krijgen, dan een jongetje. Het vraagt namelijk om meer geduld, omdat het X-chromosoom dus langzamer is. Degenen die een wens hebben voor een dochter wordt ook aangeraden minstens twee dagen voor de ovulatie geen seks te hebben. Hierdoor zijn er meer X-chromosomen aanwezig om het eitje te bevruchten. Om je kansen zoveel mogelijk te vergroten wordt aangeraden om regelmatig seks te hebben nadat je menstruatie is gestopt, tot 48 uur na de ovulatie.

Zo krijg je een jongen

In een notendop: artsen adviseren om vier of vijf dagen voor de ovulatie geen sex te hebben (of gebruik condooms), pas op de dag van de ovulatie zelf. Dit kun je precies berekenen en bijhouden met vruchtbaarheidsapplicaties zoals de Period Tracker of Mijn Biologische Klok. Heb je eenmaal seks gehad (het mag idealiter dan maar één keer), heb dan vervolgens in de 12 uur daarna geen seks meer (of gebruik weer een condoom), hierdoor krijgt het sperma een extra boost. Ook de positie waarin je seks hebt is bepalend. Hoe dieper, hoe meer kans op bevruchting en een XY-combinatie. Doggystyle is dus een aanrader voor wie stiekem hoopt op een jongetje.

Geslacht van je baby bepalen: werkt het ook echt?

De methode van shuttles is één van de vele doktersmethoden en wordt ondersteund door vele succesverhalen. Natuurlijk is er ook enige scepsis te horen, want in hoeverre hebben we nu echt invloed hierop. En moeten we dit ook wel willen? Je wens voor een meisje of jongetje is natuurlijk een ding, het ook toepassen in de praktijk een ander. Uiteindelijk maakt het natuurlijk helemaal niks uit of je een meisje of jongen krijgt, als het kindje maar gezond is.

7x mythes die het geslacht van je baby zouden voorspellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme