Doktoren willen dat je nu stopt met deze 8 fouten

Gezondheid Muriel Oonincx 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Volgens doktoren (de echte dan hè, niet de mcDreamy’s) maken wij, gewone mensen van vlees en bloed, nog steeds een aantal fouten die ons leven ernstig kunnen beïnvloeden. Niet meer doen dus, zeggen de medici.

Van ronduit simpel in te passen in je leven tot een stuk moeilijker. Met deze 8 fouten geschrapt uit je leven, loop je minder risico op ernstige gezondheidsproblemen.

Acht fouten

Deze fouten wil je dan dus vermijden:

Bel 112 niet vanaf je mobiel

Als je de mogelijkheid hebt, bel dan vanaf je vaste lijn als je die hebt. Met een mobiel bellen kost een stuk langer om je exacte locatie te achterhalen en tijd kan levens redden.

Rijd niet zelf naar het ziekenhuis

Je zult je verbazen hoeveel mensen zelf denken te kunnen autorijden als ze verschijnselen van een hartaanval of beroerte hebben. Dom! Niet doen. Je zal maar stranden halverwege.

Wacht symptomen van een beroerte niet af

Een hoofdzuster vertelde dat ze een patiënt nooit zal zeggen dat ‘ie een idioot is als hij/zij een week met beroerte symptomen rondloopt, maar ik zou het eigenlijk wel willen doen. Als de schade al groter is kunnen we minder doen voor iemand en dat frustreert iedereen.’

Begrijp je iets niet, laat je horen

Als je niet helemaal begrijpt wat de dokter je vertelt, durf dan te zeggen dat je het niet snapt. Het komt maar al te vaak door dat patiënten denken dat er iets heel anders bedoelt wordt, zoals bijvoorbeeld met het heel simpele voorbeeld: ‘de uitslag is positief/negatief.’ Voel je nooit te dom of overdonderd.

Gebruik geen oude medicijnen

Grijp niet in het medicijnkastje naar een middeltje dat je nog had liggen, ookal pakt het dan op het voorschrift het probleem aan dat je denkt te hebben. Elke situatie is weer nieuw en medicijnen verliezen hun werking. Je kunt het probleem verergeren en zelfs ernstige schade aanrichten, zeggen experts.

Gezond verstand gebruiken

Wat dacht je man toen hij het gras ging maaien met zijn teenslippers aan of houtjes ging hakken met een botte bijl. Eerste hulp artsen zien de eerste weekenden dat het mooi weer wordt een stuk meer huis, tuin en keuken ongelukken die echt, nee echt niet nodig waren geweest.

Stop met roken, voor eens en voor altijd

Als je een roker bent: je weet dat het slecht is en artsen weten dat het niet makkelijk is om te stoppen. Het is nooit te laat en zelfs als je stopt op hogere leeftijd verhoogt het je kans op een gezonder leven en minder kans op longkanker en andere hart en vaatziekten. Geef het op!

Ga niet ‘zelfdokteren’

Met de vele websites die je precies vertellen wat je hebt, denk je dat je het zelf wel kunt uitvinden. Jeuk hier, pijn daar, ff uitdokteren op internet. Niet handig. Zeker bij een griepje of brandwond kun je even snel kijken wat je kunt doen, maar bij grotere problemen altijd bij de dokter langs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme