Dit is waarom je zo snel dronken wordt in de lucht

Lifestyle Sherita Jager 10 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Lekker een wijntje of biertje in het vliegtuig? Geen gek idee. Het is vaak een goed begin van je vakantie, maar pas op, want het is écht zo dat je sneller dronken wordt in de lucht!

Een goed begin van de vakantie

Het vakantieseizoen begint weer bijna en veel mensen gaan met het vliegtuig naar een zonnige oord. Velen nemen er een biertje of wijntje bij in het vliegtuig. Een perfect begin van een ontspannen tijd. Op en top genieten, en ook een goede manier om de vliegzenuwen in te perken. Maar wat veel mensen vaak onderschatten is het effect van alcohol als je in de lucht zit. Je wordt namelijk veel sneller dronken!

Sneller gevoel van dronken zijn

De luchtdruk in het vliegtuig is gelijk aan de druk die je voelt als je in de bergen bent, op 1800 tot 2200 meter hoogte. Dit is een lagere druk dan normaal, waardoor je lichaam minder zuurstof opneemt. Omdat je lichaam minder zuurstof opneemt word je soms duizelig. Dit is niet erg, maar soms voel je je daardoor al een beetje aangeschoten zonder dat je alcohol hebt gedronken. Doordat er minder zuurstof in je bloed zit, kun je sneller dronken worden, terwijl het alcoholpromillage niet hoger is dan normaal. Als je normaal pas iets voelt bij het drinken van 2 glazen wijn, is het goed mogelijk dat je in de lucht je al bij 1 glas wijn of zelfs minder licht in je hoofd voelt.

Alcohol en vliegen drogen uit

In het vliegtuig droog je sneller uit want de lucht is erg droog. En als je daarnaast ook nog eens alcohol drinkt droog je nóg sneller uit. Als je wijn, bier of andere alcoholische drankjes wil drinken is het verstandig een glas water erbij te nemen. Het is sowieso een goed idee om genoeg water te drinken, ook al drink je geen alcohol.

Zomerperiode met veel dronken feestgangers

Voor veel luchtvaartmaatschappijen is de zomerperiode een periode waarin ze veel te maken hebben met dronken feestgangers aan boord. Soms loopt het zo uit de hand dat het vliegtuig een tussenstop moet maken om dronken passagiers van boord te halen. In andere gevallen wacht de politie ze op bij het landen. Sommige maatschappijen pleiten voor een alcoholverbod aan boord, maar andere maatschappijen verdienen veel geld op de consumptie van alcohol, waardoor de winst van deze – vaak low cost – maatschappijen net wat meer is.

Ben jij wel eens dronken geweest aan boord?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme