Op vakantie met baby? Zo krijg je een stressvrije vakantie

Eropuit Wilma Groothuis 28 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Vakantie! Eindelijk heerlijk ontspannen, geen drukte meer en even helemaal niks moeten. Behalve als je kinderen hebt dan, dan is de rust soms ver te zoeken en de stress erg dichtbij. Zonde, want een stressvrije vakantie is helemaal niet zo moeilijk, je moet alleen een goede voorbereiding hebben.

Een reis plannen met een baby kan ouders afschrikken, maar met onze tips kun je er zorgeloos op uit.

Stressvrije vakantie

Een vakantie als kersverse ouders kan best spannend zijn. Je wilt alles zo goed mogelijk regelen, maar ook een fijne vakantie krijgen. Van de bestemming kiezen, het verblijf boeken tot vakantieactiviteiten plannen: over alles moet worden nagedacht. Ergobaby, de fabrikant van artikelen voor pasgeboren baby’s, geeft advies over slim op reis gaan met je baby. Tal van tips dus voor een zeer babyvriendelijke vakantie.

Kies allereerst voor een babyvriendelijke reisbestemming. Denk daarbij aan locaties met goede gezondheidsfaciliteiten die toegankelijk en comfortabel zijn voor baby en ouders. Ga voor een bestemming die rust, veiligheid en ontspanning biedt. Overweeg dus grondig welk type vakantie voor je nieuwe gezin het meest geschikt is en waar jullie de meeste voldoening kunnen uithalen, want dat is toch waar vakantie om gaat? Wil je graag een luilekker vakantie in de zon of heb je juist zin om cultuur op te snuiven in de stad? Je hoeft je keuze hierin niet te beperken omdat je nu een baby hebt, maar besef wel dat een vakantie als voorheen, zonder baby, er wellicht niet inzit.

Autovakantie of vliegtuig?

Of je nu voor een autovakantie gaat of liever het vliegtuig neemt, beide opties hebben hun voor- en nadelen. Dus ga voor de optie waar jij je goed bij voelt. Hou wel zoveel mogelijk rekening met het slaap- en voedingsritme van je kleintje. Plan bijvoorbeeld reistijd in op momenten dat je baby normaal gezien slaapt. Ga je voor een autorit? Dan is het een goed idee om ‘s nachts te rijden. Plan je reistijd wel ruim in en voorzie voldoende rust- en voedingspauzes. Een voorwaarde om op autovakantie te gaan, is dat je een veilige en comfortabele autostoel hebt.

Hebben jullie meer zin om op reis te gaan met het vliegtuig? Dan is een kinderwagen erg handig om je vlot door een luchthaven te begeven. Tijdens het opstijgen en landen kun je je baby het beste voeden, want dat vermindert de druk op de oortjes. Denk er bovendien aan om wat speelgoed mee te nemen om je baby tijdens de vlucht bezig te houden.

Baby-proof accomodatie

Of je nu kiest voor een mooi hotel, een fijn vakantiehuisje of een comfortabele Airbnb, zorg ervoor dat de accommodatie baby-proof is. Het is raadzaam om een verblijfplaats te boeken waar een babybedje en kinderstoel aanwezig zijn, zodat je al die spullen niet zelf hoeft mee te nemen. Kies ook voor een verblijfplaats waar je als ouder voldoende comfort hebt en ontspanningsmogelijkheden zijn. Een slaapkamer waarvan je de deur kunt sluiten is bijvoorbeeld fijn voor wanneer je baby zijn dutjes houdt. Zo kun jij ook van de welverdiende vakantie genieten, zonder je baby’s rust te verstoren.

Wanneer je met een baby op reis gaat, is het dus belangrijk goed voorbereid te zijn, maar dat betekent niet dat je vakantie al tot in de puntjes uitgestippeld moet zijn. Het is met een baby beter om flexibel te zijn. Je zult merken dat reizen met een baby heel anders is, trager gaat en onverwachte zaken kunnen opduiken. Zoek op voorhand wat er allemaal te doen is op jouw reisbestemming en maak een lijstje met mogelijkheden. Zodra je het baby het toelaat om in de omgeving eropuit te gaan, kun je een activiteit uit dat lijstje kiezen.

Onthoud dat op vakantie niets ‘moet’. Zorg ervoor dat jij je goed voelt en dan zal ook je baby zich ontspannen.

Melissa (38) durft niet meer op autovakantie met de kinderen: ‘Ze slaan elkaar de hersens in’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme