Eerder stoppen met het geven van borstvoeding: ‘Ik had het heel anders voor me gezien’
Borstvoeding geven is iets heel moois, als het lukt natuurlijk. Want hoe graag je het misschien ook wil, soms zit er niets anders op dan eerder met borstvoeding te stoppen.
Borstvoeding geven is vaak niet vanzelfsprekend. Uit onderzoek van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid blijkt dat 71 procent van de vrouwen eerder stopt met borstvoeding dan gehoopt.
Teleurgesteld
Twee derde van de vrouwen die eerder stopten met het geven borstvoeding, was hier teleurgesteld over. “Borstvoeding geven kan uitdagend zijn”, aldus Marije Verwijs, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. “Zeker in het begin is het soms zoeken voor moeder en baby. De redenen van het stoppen laten de noodzaak zien van betere begeleiding en goede voorlichting door onder andere de verloskundige, kraamverzorgende en JGZ. Niet elke ouder is bekend met de hulp die er is.”
Wat zijn dan de meest voorkomende redenen dat vrouwen eerder stoppen met borstvoeding? Moeders stoppen omdat:
- De baby onvoldoende melk binnen krijgt
- Ze zich onzeker voelen over de hoeveelheid melk
- Het de baby niet goed lukt om te drinken
- Het geven van borstvoeding pijn doet
Borstontsteking
Ellen (26) herkent vooral de laatste reden. “Bij mijn eerste kindje heb ik meerdere keren borstontsteking gehad. Dat deed zoveel pijn, ik had het heel anders voor me gezien. Bij mijn tweede kindje heb ik het geprobeerd, maar niet lang, want het deed gelijk alweer heel veel pijn. Ik vind het wel jammer hoor, want ik had het graag een langere periode willen volhouden.”
Borstvoeding afbouwen
Als je als moeder ervoor kiest om te stoppen met het geven van borstvoeding, dan is het het beste om dit rustig af te bouwen. Neem hiervoor de tijd, hoe lastig dat misschien ook is als je er echt klaar mee bent. Het is mogelijk om hiervoor een (lactatie)deskundige in te schakelen, die samen met jou kan kijken hoe je de borstvoeding het beste kan afbouwen.
Het ligt er namelijk aan hoeveel voeding je gemiddeld gezien geeft en dat is voor elke moeder weer anders. Een richtlijn kan zijn dat je één borstvoeding in de twee á drie dagen mindert. Laat daarbij de voeding vallen waarbij jouw baby het minste drinkt. Probeer ervoor te zorgen dat de borstvoeding nog wel evenwichtig wordt verdeeld over een hele dag.
De reden van het stoppen met borstvoeding geven, speelt mee in het afbouwingsproces. Als je bijvoorbeeld last hebt van stuwing, kun je minder snel afbouwen dan bij andere redenen. Het is belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren.
Dilemma: ‘Zal ik stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is?’