Ontdek je eisprong met de basale temperatuurmethode

Gezondheid Rachelle Weiler 1 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Zodra je besloten hebt om actief te gaan proberen om zwanger te worden, wil je zo snel mogelijk je menstruatiecyclus in kaart kunnen brengen.

Dit kan soms een uitdaging zijn, zeker als je een langere tijd anticonceptie hebt gebruikt, waardoor je cyclus kunstmatig is onderbroken. De basale temperatuurmethode kan jou hierbij helpen!

Het in kaart brengen van je cyclus

De eerste stap die je hierin kan nemen is bijhouden wanneer je menstrueert. Hieruit kan je afleiden hoe lang je cyclus duurt. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Toch zegt de lengte van je cyclus lang niet alles. Veel vrouwen hebben namelijk nooit precies op de helft van de cyclus een eisprong. Maar wanneer dan wel?

Voor sommige vrouwen is het opsporen van de eisprong heel gemakkelijk. Ze merken aan hun lichaam dat de eisprong nadert, door bijvoorbeeld de toename van vruchtbaar slijm. Andere vrouwen voelen duidelijke ‘ovulatiepijn’  in hun onderbuik of aan de linker- of rechterkant. Maar er zijn ook veel vrouwen waarbij deze kenmerken zich niet altijd voordoen.

Dan is het bijhouden van een temperatuurcurve een handig hulpmiddel!

Waarom de basale temperatuurmethode?

Aan de hand van je basale temperatuur -je lichaamstemperatuur zodra je ‘s ochtends wakker wordt- kan je heel duidelijk zien wanneer je een eisprong hebt gehad.
In de eerste helft van je cyclus, de weken voor je eisprong, zal je gaan zien dat je temperatuur laag is. Hoe laag of hoog deze is, verschilt per vrouw. Meestal ligt de basale temperatuur tussen de 36 en 37 graden.

Zodra je je eisprong hebt gehad, zal je een verandering gaan zien in je curve. Vlak voor de eisprong kan je temperatuur wel eens dalen. Vlak na de eisprong zie je juist een toename in temperatuur. Deze toename zal de rest van de 2 opvolgende weken aanhouden. Hoe snel je temperatuur na de eisprong stijgt, verschilt per persoon. Sommige vrouwen zien in 1 nacht de temperatuur stijgen van bijvoorbeeld 36,5 naar 37 graden, maar er zijn ook vrouwen waarbij de temperatuur over meerdere dagen langzaam stijgt.
3 opeenvolgende dagen met een hoge of stijgende temperatuur kunnen wijzen op een eisprong. Zodra je na 2 weken weer gaat menstrueren, zie je dat je temperatuur rond de dag van je menstruatie weer zal zakken.

Gemiddeld genomen is je temperatuur na je eisprong ongeveer 0,2 tot 0,3 graden hoger dan voor je eisprong.

Temperatuur en zwangerschap

Als je zwanger bent, zal je zien dat je temperatuur hoog blijft. Als je na 2 weken nog steeds een hoge temperatuur hebt, zou dit een teken kunnen zijn dat je zwanger bent. Sommige vrouwen bemerken een ‘innestelingsdip’ in hun temperatuurcurve. De bevruchte eicel nestelt zich ongeveer 5 tot 10 dagen na de ovulatie in in het baarmoederslijmvlies. Dit kan een tijdelijke daling in temperatuur opleveren. Deze houdt echter maar 1 of 2 dagen aan. Dan zal je zien dat je temperatuur weer stijgt. Blijft je temperatuur na deze dip echter laag? Dan kan je er vanuit gaan dat de hoeveelheid progesteron afneemt en je binnen een paar dagen ongesteld zal gaan worden.

Hieronder zie je twee voorbeelden van temperatuurcurves. Op het eerste voorbeeld zie je een menstruatiecyclus die geen zwangerschap tot gevolg heeft. Op het tweede voorbeeld zie je de temperatuurcurve van een vrouw die zwanger is geworden.

basale-temperatuurcurve
Bron: Fertilityfriend.com
Bron: Fertilityfriend.com

Do’s en don’ts van de temperatuurmethode:

  • Gebruik bij voorkeur altijd een thermometer met twee cijfers achter de komma. Dit geeft een veel nauwkeuriger beeld van je temperatuurcurve.
  • Meet je basale temperatuur elke ochtend op ongeveer hetzelfde tijdstip. Leg de thermometer op je nachtkastje, zodat je ‘s ochtends niet eerst je bed uit hoeft. Zodra je opstaat, stijgt je temperatuur namelijk direct.
  • De betrouwbaarste manier om je temperatuur te meten is rectaal. Andere manieren zijn vaginaal of oraal, maar die geven een minder betrouwbaar beeld.
  • Je basale temperatuurcurve kan onbetrouwbaar worden door ziekte, het drinken van alcohol of het meten van je temperatuur op verschillende momenten. Hierdoor kunnen pieken ontstaan die niet veel zeggen over het verloop van je cyclus. Maak een korte notitie als je denkt dat je temperatuur beïnvloed is.

Na een aantal maanden zal je waarschijnlijk een regelmaat ontdekken in jouw menstruatiecyclus. Je kan dan beter in kaart brengen wanneer je een eisprong hebt. Een nadeel van de temperatuurmethode is, dat het een behoorlijk intensief klusje is. Omdat je het elke dag doen en het vereist een zekere discipline.
Je kan je vruchtbare dagen ook ontdekken aan de hand van de Billingsmethode. Lees daar meer over in dit artikel.
Heb je het idee dat er misschien meer aan de hand is met je vruchtbaarheid? Dan is het temperaturen van een aantal cycli voordat je een afspraak maakt met de arts heel handig. Dit is vaak informatie die artsen bij je opvragen zodra je in behandeling gaat. Bespaar jezelf een aantal maanden en doe dit alvast vooraf!

Bepaal je vruchtbare dagen met de Billingsmethode

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme