Roken en anticonceptie: is het een slechte combinatie?

Gezondheid Rachelle Abbas 3 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Dat roken niet goed is voor je gezondheid hoeven we je niet te vertellen, maar wist je wel dat roken in combinatie met het gebruik van anticonceptie heel slecht kan zijn? Of je nou de combinatiepil, pleister of vaginale ring gebruikt: roken en anticonceptie gaan niet goed samen.

Dit heeft alles te maken met de hormonen in de pil en het effect van roken op het lichaam. Hoe het precies zit? Wij zochten het voor je uit:

Anticonceptie en roken

Gecombineerde of oestroprogestatieve anticonceptiemiddelen bevatten voor het grootste deel twee soorten hormonen: oestrogeen en progesteron. De combinatie van deze twee hormonen zorgen ervoor dat we beschermt worden tegen een ongewenste zwangerschap. Het gebruik van deze soorten anticonceptiemiddelen (vooral bij vrouwen boven de 35 jaar) kan trombose veroorzaken.

Dat roken de kans op hart- en vaatziekten verhoogd is algemeen bekend, de aders worden minder soepel door roken en ook roken verhoogd de kans op trombose. Als je als vrouw zijnde dus bijvoorbeeld de anticonceptiepil gebruikt, en daarnaast rookt, is de kans op aandoeningen aan hart- en bloedvaten, de vorming van trombose en aderverkalking nóg groter. Oftewel: de schadelijke effecten van roken kunnen door anticonceptiemiddelen versterkt worden.

Aan de anticonceptie? Stop met roken

Gebruik je anticonceptie en rook je? Voor vrouwen boven de 35 jaar is de kans op hart- en vaatziekten vele malen groter, dan voor niet-rokers (of voor mensen die al meer dan 10 jaar gestopt zijn). Het is dan ook verstandig om over te stappen naar bijvoorbeeld een elektrische sigaret om langzaam maar zeker te gaan stokken met roken. Ook voor jonge meiden is het belangrijk om de boodschap over te brengen: het heeft nu misschien nog niet direct een effect, maar in de nabije toekomst wel. Bovendien staat in de bijsluiter van bijvoorbeeld de pil ook waarom stoppen met roken of niet gaan roken belangrijk is. De combinatie van zowel pil, pleister en ring met roken is sterk af te raden. Roken en anticonceptie gebruiken is een slechte combinatie.

Welke anticonceptie is wel geschikt voor rokers?

Er zijn hormonale anticonceptiemiddelen die geen oestrogenen bevatten en het gebruikte progestatief (levenorgestrel) verhoogt het risico op trombose niet, je zou dan kunnen kiezen voor een hormoonspiraal, microgedoseerde pillen, het implantaat of een injectie met progestativa.

LEES OOK: Heb je het idee dat je anticonceptie de oorzaak is van je lage libido? Dit is wat je kunt doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme