Sherita Jager
Sherita Jager Body 3 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat is breastfeeding agitation en wat kun je er aan doen

Krijg je een tenenkrommend gevoel, word je helemaal gek en voel je je super geïrriteerd als jouw kleintje aan de borst zit? Dan is er een grote kans dat je last hebt van breastfeeding agitation. Bij breastfeeding agitation, ook wel nursing aversion of in het Nederlands borstaversie genoemd, heb je last van geïrriteerde gevoelens als je kind aan de borst drinkt.

Irritatie

Het gefriemel, het aanraken, je word er helemaal gek van. Zodra je kind begint met drinken komt er een moeilijk te omschrijven gevoel naar boven. Je borrelt van binnen van woede een irritatie en kunt aan niets anders denken dat je kind meteen loskoppelen.

Wanneer voel je borstsaversie

De meeste vrouwen hebben last van borstsaversie als ze zwanger zijn terwijl ze borstvoeding geven, of als ze tandemvoeden – twee kinderen tegelijkertijd aan de borst -, een ouder kind voeden, als ze ongesteld zijn of een vitaminetekort hebben. Maar het is ook mogelijk om plotseling last te krijgen van nursing agitation zonder duidelijke aanleiding. Je kind drinkt goed en het doet geen pijn, maar toch irriteert het enorm.

Wat is de reden

Borstvoedingsorganisatie La Leche League suggereert dat de borstaversie kan worden geassocieerd met onze oerinstincten als zoogdieren. In de dierenwereld worden moeders soms agressief als het tijd is om te voeden. Een moederhond, bijvoorbeeld, staat vaak op als haar puppy’s komen om te drinken of als ze vindt dat het goed is geweest. Een andere verklaring is dat de nursing agitation vooral voorkomt bij hormonale veranderingen aangezien het vaak voorkomt rond de menstruatie of in de eerste fase van je zwangerschap.

Wees lief voor jezelf

Breastfeeding agitation is niet iets waar je iets aan kunt doen en je hoeft je dan ook niet schuldig te voelen. Desondanks is het voor veel vrouwen een heel moeilijk gevoel, waarin ze enerzijds hun kind graag willen blijven voeden, maar anderzijds het echt niet meer trekken. De boze, onrustige en geïrriteerde gevoelens wil je natuurlijk niet naar je kind uiten, maar ze zijn vaak zo overweldigend dat je echt met je handen in het haar zit. Het is belangrijk dat je lief blijft voor jezelf en je mensen vindt waar je er mee over kunt praten.

Afleiding en voeden op schema

Het belangrijkste is om iets te doen met het gevoel dat je krijgt tijdens het voelen. Je kunt bijvoorbeeld op schema gaan voeden. Op schema voeden doe je door een paar vaste momenten op een dag te pakken waarop je kindje mag drinken, en ondertussen kun je voor afleiding zorgen. Pak een boek of je telefoon of luister muziek. Het verkorten van de voedingsduur kan enorm helpen. Je kunt aftellen terwijl je voedt, waardoor je meer controle hebt en je minder overgeleverd voelt aan het moment.

Als je last krijgt van nursing agitation op bepaalde momenten, probeer dan te ontdekken wanneer het voorkomt. Misschien is het erger als je kleintje in slaap valt, tijdens de nachtvoeding, of tijdens de eerste ochtendvoeding. Kijk of je die voedingen kunt afbouwen, neem een andere positie aan of verander de situatie waardoor je comfortabeler wordt.

Stoppen met voeden

Voor sommige moeders is de nursing agitation zó intens dat ze het uitschreeuwen van irritatie bij het voeden. Borstvoeden is ook opvoeden, en je wilt niet iets doen dat tegen je gevoel ingaat. Je hoofd zegt je dat je door wilt voeden omdat het zo goed is voor je kleintje, of omdat je bijvoorbeeld een bepaalde mijlpaal wilt halen. Maar je hart zegt iets anders en het voeden moet iets zijn waar ook de mama zich goed bij voelt.

Als dat niet zo is, is het in sommige gevallen is het dan het beste om de borstvoeding rustig af te bouwen. Wees trots op wat je hebt bereikt en op alle mooie momenten die je hebt beleefd met je kind en zoek naar een andere manier om jouw liefde aan je kind te geven. Vervang de borstvoedingsmomenten door knuffels, kusjes of massages. Hier genieten jullie beide van, zonder dat jij je rot voelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme