Ella (36): ‘Ik sprak een moeder aan op de hygiëne van haar kinderen’

Persoonlijk Valéry de Voijs 4 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Ella (36) besluit een einde te maken aan het het geroddel op het schoolplein. Ze spreekt een andere moeder aan op de hygiëne van haar zoon. Aan Famme vertelt ze dat zij hoopt een voorbeeld te zijn voor andere moeders: ‘We moeten elkaar vaker helpen in plaats van oordelend achter iemands rug om te spreken.’

“Ik ben opgegroeid in de buurt van Rotterdam. Het is voor mij dan ook heel normaal om meteen uit te spreken wat ik denk en voel. Ik kan misschien intimiderend overkomen, maar ik ben nu eenmaal heel open en direct in mijn communicatie.

Verhuizen naar Limburg

Zo’n vier jaar geleden kreeg mijn man een kans om in Limburg te gaan wonen. Ik had altijd leuke herinneringen aan mijn uitstapjes naar Maastricht, dus het leek me heel gezellig om samen met mijn man en mijn zoontje in Limburg te gaan wonen.

Nu heeft Limburg een heleboel fantastische punten. Van een kleine tussenwoning in Rotterdam verhuisden we naar een mega villa met grote tuin. Maar ondanks de positieve punten merkte ik gelijk een soort cultuurverschil.

Buiten de boot

Ik vond het bijvoorbeeld heel lastig om vrienden te maken. Ik spreek geen dialect en vond moeilijk aansluiting bij andere moeders uit het dorp. Wij woonden bijvoorbeeld in een straat die helemaal losging tijdens carnaval. Mijn man en ik vielen overduidelijk buiten de boot.

Dat verschil werd nog duidelijker toen mijn zoon naar school ging. Iedere middag moet ik hem ophalen van school en sta ik dus op het schoolplein te wachten. Daar spreek ik af en toe met andere moeders en ik merkte al snel dat er veel geroddeld werd. Nu maak ik me normaliter niet zo druk over de gespreksonderwerpen van deze moeder maar de laatste tijd merkte ik dat één moeder wel heel vaak het onderwerp van hun gesprekken was.

Een slechte hygiëne

Er werd steeds vaker over deze moeder geroddeld. Telkens werd benoemd dat de kinderen van deze moeder niet fris zouden ruiken. Sterker nog: er werd telkens gezegd dat deze kinderen een slechte hygiëne zouden hebben. Aan het begin probeerde ik me afzijdig te houden maar na een tijdje kon ik me niet meer inhouden.

De Rotterdammer in mij kwam naar boven en ik besloot deze desbetreffende moeder aan te spreken. Ik kwam haar tegen in de speeltuin bij ons in de buurt en ik besloot haar te confronteren. Ik heb haar toen open en eerlijk verteld dat er over haar gepraat werd. Ook vertelde ik dat er vaak gesproken werd over de hygiëne van haar kinderen.

Elkaar helpen

Deze moeder brak meteen in huilen uit en vertelde me over haar thuissituatie en hoe moeilijk ze het vond om na een scheiding in haar eentje het huishouden te moeten runnen. Ik heb een luisterend oor geboden en haar aangeboden uit te helpen. Ook gaf ik haar tips wat betreft het huishouden en de hygiëne van haar kinderen.

Aan het einde van ons gesprek bedankte de moeder mij en gingen we allebei met een goed gevoel naar huis. Achteraf ben ik dus heel blij dat ik deze moeder heb aangesproken. Ik merk namelijk steeds vaker dat moeders achter elkaars rug om over elkaar oordelen en roddelen. Ik vind juist dat we elkaar veel vaker moeten helpen.”

Yara (30) is wensmoeder: ‘Ik voelde me schuldig omdat mijn lijf niet werkt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen