Innovatie: ‘Persoonlijke medicijndosering voor steeds meer ziektes mogelijk dankzij bloedmeting’

Gesponsord Commerciële Redactie 4 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Ieder mens zit anders in elkaar. En ieders lichaam verwerkt medicijnen ook anders. Hierdoor kunnen patiënten van hetzelfde medicijn totaal andere concentraties in hun bloed hebben. Een innovatieve bloedmeting van Sanquin biedt uitkomst. Met voordelen voor zowel de patiënt als de gezondheidszorg.

De kennis van Sanquin zit hem in bloed en de cellen in het bloed. Die cellen maken bijvoorbeeld antistoffen. Antistoffen kunnen ook als medicijn worden ingezet, zogenaamde ‘biologics’.

Meten is beter afstemmen

Sanquin is gespecialiseerd in het meten van dit soort medicijnen in het bloed. Floris Loeff staat aan het hoofd van het Biologics laboratorium van Sanquin Diagnostiek en houdt zich hier dagelijks mee bezig.

”Nu krijgen patiënten in veel gevallen nog dezelfde hoeveelheid medicijn. Maar de concentratie van een medicijn in het bloed verloopt per persoon anders, omdat het lichaam er anders mee omgaat. We meten de concentratie van de biologic – het medicijn dus – in het bloed van de patiënt. En op basis daarvan kunnen artsen de hoeveelheid medicijn aanpassen. Dit proces van meten en medicijnen vervolgens beter afstemmen, noemen we persoonlijk doseren.”

Sturen op beter medicijngebruik

Door de medicijnconcentratie van deze biologics te volgen, kunnen artsen een betere beslissing nemen als de behandeling niet aanslaat. Zoals meer medicijn geven of overstappen naar een ander medicijn. En als een behandeling succesvol is, kan je het medicijn op een gecontroleerde manier afbouwen en zo de ziekte weghouden. Persoonlijk doseren heeft als doel patiënten precies voldoende medicijn te geven.

Volop in ontwikkeling

Momenteel gaat het vooral om medicijnen op basis van antistoffen die worden ingezet voor patiënten met bijvoorbeeld reuma of darmziektes. Floris licht toe: “Bij Sanquin zijn we ervan overtuigd dat persoonlijk doseren voor veel meer ziektes mogelijk is. We doen daarom samen met ziekenhuizen volop onderzoek naar hoe we patiënten met verschillende ziektes optimaal kunnen behandelen door de concentratie van biologics in het bloed te meten.”

In deze video legt Floris het verder uit:

Minder druk op gezondheidszorg

Veel van deze medicijnen kunnen patiënten alleen in het ziekenhuis toegediend krijgen, via een infuus. Dankzij de inzichten van persoonlijk doseren hoeft dat tegenwoordig ook minder vaak. Dit is een voordeel voor de patiënt en de druk op zorgpersoneel neemt zo af. Ook wordt daardoor minder van deze – vaak kostbare – medicijnen toegediend. De juiste dosering per persoon helpt dus ook om de gezondheidszorg meer betaalbaar te houden.

Met metingen in het bloed en het doen van bloedonderzoek is Sanquin dus zoveel meer dan een bloedbank. Maar donorbloed is altijd nodig. Interesse om zelf bloeddonor te worden? Klik hier.

In samenwerking met Sanquin

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Relevante artikelen