Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Relatie 29 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

10x emoties die alle gescheiden moeders hebben

We hopen diep in ons hart dat het nooit zal gebeuren. Een scheiding. Al helemaal als er kinderen in het spel zijn. De harde realiteit is nog steeds dat het zo’n 33% of meer stellen overkomt. Deze tien harde realiteiten maken gescheiden moeders mee.

Of je zelf gescheiden bent, of gesprekken opvangt op het schoolplein.. Bijna alle gescheiden moeders maken dezelfde fases door en delen ze de ervaringen van het gescheiden zijn. Van gevoelens van vrijheid, opluchting en hernieuwde spanning voor het onbekende tot groot verdriet van het missen van je kind op de papa dagen, schuldgevoelens, wat als… gedachten en jaloezie.

Gescheiden moeders

Dit tien emoties die alleen gescheiden moeders meemaken:

1. Pissed

Hoe pissed je bent over de dingen die bij papa wel mogen. ‘Bij papa mag ik wel tot laat tv kijken, bij papa krijg ik wel snoep voor het eten, met papa gaan we elke keer naar Monkey Town, Papa heeft altijd een cadeautje als we bij hem zijn’

2. Zonder mama

Het eenzame gevoel van de momenten dat je niet bij je kind bent maar hij of zij wel bijzondere ervaringen opdoet. Zonder mama op vakanties, een nieuwe kamer met speelgoed, mogelijk een nieuwe vrouw die ook moedergevoelens gaat opwekken.

3. Co-ouderen

De ingewikkelde en uitdagende taak om een goed co-ouderschap te voeren. Als jullie slecht uit elkaar zijn gegaan en de ex-man wraakzuchtig is, zal hij dingen doen om te jennen. En dan moet je rustig blijven en altijd aan de kinderen denken.

4. Afwezigheid

Het moment dat je kind ziek of verdrietig is bij papa. Met jou belt om mama’s stem te horen en te weten dat ‘ie z’n mama wil, maar jij dat niet kunt geven. Die kus, omhelzing, aai over de wang. Bij de gedachte alleen al stromen de tranen over onze wangen.

5. Ik wil papa

De pijn in je hart als je ‘baby’ om haar/zijn vader vraagt in plaats van jou. Auch, en nog eens auch.

6. Waarom?

Elke keer neutraal of positief over papa praten, terwijl je hem het liefst door elkaar wilt schudden en zeggen: Hoezo? Waarom heb je niet beter je best gedaan, waarom stond je niet open voor therapie en waarom moest je zo nodig boven op… (goed, dit geldt niet voor iedereen).

7. Spanning en seks

Het moment dat er een andere man in je bed ligt, de kinderen bij hun vader zijn en jij je eindelijk weer eens volkomen kunt overgeven aan allesverzengende, spannende, nieuwe seks.

8. Dit is nou…

Het moment dat je je nieuwe vriend aan de kinderen gaat voorstellen en je je afvraagt hoe het gaat uitpakken. Gaan ze ‘m haten, is hij wel goed genoeg voor mijn kinderen? Zal de vader ermee om kunnen gaan dat er een nieuwe man in hun leven komt.

9. Schuldgevoelens

Het extreme schuldgevoel dat ervoor zorgt dat je elke keer denkt als er iets misgaat: ‘het komt vast door de scheiding’. Slechte cijfers op school, een allergie, een pijnlijke duim, niezen… Gaat het ooit over?

10. Harmonie

Maar ook: het samenzijn met je kinderen in harmonie, genieten van een huis vrij van haat, ruzies en giftige energie.

De kosten voor je kind verdelen als je gescheiden bent doe je zo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme