Relaxed uit eten met jonge kids – zó doe je dat!

Eten Janneke Juffermans 29 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

 

Gezellig met elkaar aan tafel, iedereen blij lachend. Het ideale plaatje klinkt leuk. Maar misschien weet je wel beter: eten over de vloer, dreinende kinderen, geïrriteerde gasten aan de andere tafeltjes. Negen tips om het leuk te houden.

Zo ga je relaxed uit eten met de kids!

Natuurlijk kun je een oppas regelen als je uit eten wilt – en het kan zeker prettig zijn om af en toe zonder kinderen weg te gaan – maar het is wel zo leuk als je ook samen naar een restaurant kunt. Het verschilt het per kind hoe zo’n restaurantbezoek verloopt. Het ene kind vermaakt zich prima en kijkt rustig in het rond, het andere is onrustig en wil voortdurend van tafel. Het hangt ook van je eigen instelling af: wil je graag dat alles perfect verloopt of ben je flexibel?

Negen tips voor een relaxed etentje.

  • Oefen eerst. Ben je nog nooit uit eten geweest met een of meerdere jonge kinderen? Probeer het dan eerst een keer uit zonder dat je jezelf er een buil aan kunt vallen. Ga op een dag zonder speciale aanleiding en kies een restaurant waar je jezelf op je gemak voelt. Op die manier kun je ervaren wat er gebeurt als jullie samen in een restaurant zitten.
  • Kies een kindvriendelijk restaurant met een speelplek, kinderstoelen en een plek waar je kind kunt verschonen. Let ook op de kaart: zijn de gerechten geschikt voor je kinderen of is er bijvoorbeeld een buffet waar je kinderen zelf het eten kunnen kiezen?

Pannenkoekenrestaurants zijn hoe dan ook ideaal. Zij richten zich speciaal op gezinnen met kinderen, er is dus meestal iets te doen en de meeste kinderen zijn dol op pannenkoeken. En als je kind gaat schreeuwen aan tafel: geen probleem, want er zijn meer kinderen die herrie maken. Misschien ken je in je eigen omgeving leuke restaurants, en anders kom je een heel eind als je zoekt op internet.

  • Ga op tijd. Schuif niet tijdens het spitsuur aan in het restaurant, maar net ervoor. Dat betekent dat je ‘s avonds bijvoorbeeld al om half 6 of 6 uur aan tafel zit, of ‘s middags al om half 12. Het voordeel hiervan is dat het dan nog relatief rustig is in het restaurant en ook het personeel nog niet zo druk is. Je zult sneller geholpen worden en ook het eten zal sneller op tafel staan dan wanneer je een uur later gaat.
  • Reserveer een tafel en een kinderstoel. Ook wanneer je niet naar een druk restaurant gaat of op een druk tijdstip, kan dit handig zijn. Je kunt namelijk vragen om een rustige plek zodat je kind niet
  • Kies een plek op het terras als dat mogelijk is. In de zomer (of in het najaar op een verwarmd terras) voel je je minder ongemakkelijk als je kinderen onrustig of luidruchtig zijn.
  • Is je kind nog zo klein dat het gevoerd moet worden, geef het dan van tevoren eten. Dat kan al thuis gebeuren of in het restaurant voordat de bestelling op tafel komt. Kan je kind wel zelfstandig eten hoe je het eten alleen te helpen door bijvoorbeeld af en toe iets te snijden, dan kunnen jullie gezellig samen aan tafel.
  • Neem iets mee om te doen. Zorg dat je kind zich tijdens het wachten niet hoeft te vervelen. In sommige restaurants is er speelgoed of krijgen kinderen een kleurplaat en kleurtjes, maar het is altijd handig om iets achter de hand te hebben. Ideeën om mee te nemen: kleurboek, kleurtjes, pen, papier, voorleesboekjes, autootjes (zonder sirene), poppen of ander favoriet speelgoed, stripjes, favoriete knuffels, spelletjes. (Dat laatste is ook voor al wat oudere kinderen een goed idee als je wilt vermijden dat de smartphone meteen tevoorschijn komt). Zorg dat je genoeg bij je hebt, zo kan je kind afwisselen.
  • Moet je erg lang wachten? Of staren allerlei ogen van andere tafeltjes je aan? Ga dan een stukje wandelen. Kijk of er buiten een speeltoestel is of ga op verkenning in het restaurant: wat is er allemaal te zien? Doe dit wel samen, laat je kind niet alleen door het restaurant struinen. En leg meteen uit dat je kind nooit door het restaurant mag rennen omdat ze zichzelf en het personeel anders in gevaar brengen.
  • Tijd om te gaan? Zou je zelf graag nog lang willen tafelen, maar begint je kind onrustig te worden? Jammer voor jou, maar rond de maaltijd dan snel af. Ga vooral niet boos doen in het restaurant. Dit zou voor jou en voor je kind de leuke ervaring van het etentje verpesten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme