6x vragen om vandáág nog aan je ouders te stellen

Mind Maaike Helmer 30 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Ooit komt er natuurlijk een dag dat ze er niet meer zullen zijn, je ouders. Welke onderwerpen moet je voor dat moment zéker tackelen? Start today met deze vragen voor je ouders (of andere familieleden!).

Vragen voor je ouders

Ga er eens goed voor zitten en vraag maar raak:

1. Vertel eens iets over jóuw jeugd?

Is je vader zo’n einzelgänger omdat hij als enig kind met zijn ouders de wereld rondreisde? En is je moeder niet gehecht aan spullen omdat ze ooit álles moest achterlaten? Door verhalen over hun jeugd leer je je ouders nog wat beter kennen…

2. Vertel eens iets meer over onze familie?

Hoeveel weet jij eigenlijk over je oma of overgrootoma? Over waar je vandaan komt? Waarschijnlijk niet zoveel. Maar zij zijn ooit ook jong geweest en hun levensverhaal vertelt jou over je afkomst en jullie familie.

Een hecht gezin ontstaat door te beginnen met dit ene ding

3. Wat waren bepalende momenten in je leven?

Niet alleen kun je misschien van deze vragen leren welke fouten je niet moet maken en welke beslissingen juist wél, ook leer je van het antwoord waarom je ouders zijn geworden wie ze nu zijn.

4. Hoe was ik als kind?

Je ouders zijn de enigen die jou letterlijk al jou hele leven meemaken. Vaak is het best leerzaam hen te vragen naar hoe jij als kind was. Het zegt iets over wie je nu geworden bent, maar ook over eventueel eigenschappen van je eigen kinderen.

6 manieren om je ouders een comfortabele oude dag te geven

5. Waar maak je je soms zorgen over bij mij?

Juist omdat je ouders je in alle stadia van je leven hebben gezien, weten ze goed waar je valkuilen zitten in het leven. Ze zullen ook geen blad voor de mond nemen om je te beschermen.

6. Wat wil je mij meegeven?

Dit is de ‘levensles’-vraag. Je zult bij jezelf ook wel merken (vooral als je kinderen hebt); dat je gaat nadenken over wat je wilt overdragen. Vaak is het antwoord op deze vraag jouw ouder samengevat in een notendop…

11 x lessen die je moeder je leerde en waar je naar had moeten luisteren…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen