Enig kind? Dan herken je deze 25 dingen sowieso

Kids

Enig kinderen worden snel bestempeld als ‘verwend’ of ‘zielig’. Nu droomde ik altijd wel van een broer of zus waarmee ik kon spelen, maar stiekem vond ik het ook best fijn om enig kind te zijn. Ja, ik kreeg inderdaad veel aandacht en nee, dat heeft geen negatieve gevolgen gehad.

Daarnaast hebben enig kinderen een hele hoop vrienden en hebben ze totaal geen last gehad van het gekibbel in huis. Ben jij enig kind? Dan zul je de onderstaande dingen vast herkennen.

1. Je was al best wel snel ‘wijs’

Je hoorde als kind veel ‘grote mensentaal’ om je heen en je pikte veel op wat er thuis en in de wereld gaande was.

2. Je kan prima alleen zijn

Niet dat je dat vroeger per se fijn vond, hoor. Nee, je verlangde waarschijnlijk best wel eens naar gezelschap van jouw leeftijd als je niet bij een vriendin kon spelen. Maar hé, alleen kunnen zijn is ook een kunst.

3. Maar je hebt tegenwoordig wel een grote, hechte vriendenkring opgebouwd

Ik weet niet wat het is, maar op een of andere manier bezitten enig kinderen een grote sociale vaardigheid. Misschien juist, omdat ze vroeger ook vaak toenadering zochten tot andere kinderen.

4. Je hoefde je totaal geen zorgen te maken om vriendinnen die op jouw broers of zussen zouden vallen

Je vriendinnen kwamen bij jou voor jou. En jullie hadden de grootste lol.

5. Ha! Jij was degene die op de broer van je vriendin viel

Oeps…

6. Er mocht vaak een vriendje of vriendinnetje mee op vakantie

En die ging daarna gewoon weer netjes naar huis. Het was ontzettend leuk, echt. Maar weer even alleen zijn was ook geen straf.

7. Je deed waar je zin in had

Koekjes bakken? Geen gillende zus in de keuken die een enorme roddel aan het verspreiden was. Een spel spelen op de Nintendo? De televisie was nooit ‘bezet’. Heerlijk.

8. Wat je ook deed, je deed het met inzet en passie

Als je bijvoorbeeld ging tekenen, maakte je de tekening af. Als je met het barbiehuis aan het spelen was, kon je dit uren volhouden. Je werd nooit afgeleid.

9. Je voelde ook weleens de druk op je schouders

Je prestatiedrang was (en waarschijnlijk is) hoog. Misschien ben je ietwat perfectionistisch. Dit komt voort uit het feit dat jij je wilde bewijzen tegenover je ouders, omdat je geen vergelijkingsmateriaal had ten opzichte van broers of zussen.

10. Je bent een gevoelig persoon

Als enig kind ben je je bewust van heel veel dingen. Eigenlijk ontdek je helemaal on your own de wereld en je leert op jouw manier dealen met bepaalde situaties en mensen. Dit heeft er wellicht voor gezorgd dat je ogen en oren altijd openstaan.

11. Je kon vroeger languit op de achterbank liggen tijdens autovakanties

Nee, het is inderdaad niet echt verantwoord, liggen op de achterbank. Maar wat was het fijn! Dekens mee, je kussen, een vakantieboek en gaan met die bolide!

12. Je ouders waren gedreven in het tegengaan van enig kind-stereotypen

Delen was voor jou vanzelfsprekend en ook letten ze erop dat je niet te veel cadeaus kreeg. Nou ja, niet altijd natuurlijk. Want daar ben je enig kind voor.

13. Jouw surprises waren altijd meer dan te gek

Daar je ouders niet achter de surprises van 3 kinderen inclusief die van zichzelf aan moesten rennen, had jij altijd de mooiste van de klas. Een waarbij was gefiguurzaagd, waarbij de randen met ultrafijn schuurpapier waren afgewerkt en waarbij de ontvanger glinsteringen in z’n ogen kreeg. Jij kreeg een kartonnen doos met pindakaas. Dat was prima, want andere mensen blij maken, is ook iets wat enig kinderen graag doen.

14. Zitten tussen volwassenen vond jij normaal

En nog steeds voel je je niet ongemakkelijk in grote groepen mensen, vergaderingen of op verjaardagen. Jij gaat je gang wel.

15. Klasgenoten vonden het zo fijn om bij jou te komen

Want jij had de coolste kamer en geen gekibbel van broers of zussen die jullie speeluur verstoorden.

16. Toch wil je ergens dat ‘zus-gevoel’, dus is de band met je beste vriendin sterker dan ooit

Goede vrienden maak je voor het leven en je liefde voor hem of haar laat je dan ook graag zien.

17. Nooit ben je ‘de broer’ of ‘zus van’

Vooral op de middelbare waren er nog weleens klasgenoten die in de pauze heel stoer bij hun oudere broer of zus stonden. Jij niet, maar jij werd ook nooit genoemd als ‘die uit de familie van’.

18. Je fantasie was als kind erg groot

Je speelde ridder en prinses tegelijk. Of moeder en kind. Denkbeeldige vrienden klonken je ook niet onbekend in de oren. Ben je ergens nog steeds een fantast?

19. Je bent een streber

Verstand op nul en gewoon doen! Dat is jouw motto.

20. Jouw verjaardagen waren mega

De verjaardagspartijen waren uitzinnig en nooit waren er jaloerse broers of zussen aanwezig.

21. Je kunt goed luisteren

Daar je het enorm gezellig vond om met je vriendinnen te kletsen (toch fijn als je thuis alleen bent), heb je een sterk gevoel voor luisteren ontwikkeld. Mensen praten daarom ook graag met jou.

22. Wilde je dierenarts worden? Dan kon dat

Je ouders gaven je had gevoel dat alles mogelijk was in de wereld. Je was dan misschien wel alleen, maar de wereld lag aan je voeten. Die instelling neem je nog steeds mee in het dagelijks leven.

23. De badkamer was vrijwel altijd vrij

Dit resulteerde in het feit dat je vriendinnen voor het schoolfeest altijd bij jou kwamen. De voorpret duurde dan ook zo’n 4 uur.

24. Je betrapte jezelf er weleens op dat je tegen jezelf praatte

Immers, er was niemand die iets terug zei. Wel fijn dat je hoorde wat je wilde horen.

25. Hoe je het ook went of keert, je bent het lievelingetje van je ouders

De liefde voor hun kind hoefde nooit gedeeld te worden. En ook al was je soms onhandelbaar, jij blijft hun oogappel.

Het is dus helemaal niet erg om enig kind de zijn, dus zeg daarom deze dingen ook nooit tegen 1-kind ouders.

Meer leuke content? Like ons op Facebook