Waarom je foto’s van jezelf bijna altijd stom, lelijk of oncharmant vindt

Persoonlijk Redactie 2 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Geef het maar toe: hoeveel foto’s van jezelf moet je – of iemand anders – maken voordat er eentje tussenzit die je ‘redelijk acceptabel’ vindt? Veel, waarschijnlijk. Troost je: je bent niet de enige.

Nóg een troost: het ligt niet aan jou. Er zijn namelijk twee wetenschappelijk bewezen redenen voor het gegeven dat vrijwel iedereen foto’s van zichzelf niet mooi vindt. Het goede nieuws is dat je er iets aan kan doen, waarover later meer.
Welke redenen zijn er volgens de wetenschap waarom mensen een foto van zichzelf vaak niet mooi vinden?

1. ‘In het echt ben ik toch veel knapper?’

Ja, dat denken we echt allemaal als we een foto van onszelf zien. En gek genoeg lijken foto’s van jezelf nooit recht te doen aan het knappe plaatje dat je in je hoofd hebt, vandaar de teleurstelling. Heel gek, ja, maar wel een wetenschappelijk bewezen ‘aandoening’.

2. Een foto is anders dan ons spiegelbeeld

Als je voor de spiegel staat, draai je jezelf vaak op de manier die voor jou en je features het meest gunstig is. Bij een foto is dat vaak niet het geval. Sterker nog: een foto presenteert vaak een beeld, hoek of aangezicht van onszelf dat we niet meteen herkennen. En daarom dus ook niet per se leuk vinden.

3. Daarop voortbordurend: een gespiegeld beeld is beter

Ik geef toe dat het nogal vergezocht klinkt, maar het schijnt waar te zijn: mensen vinden zichzelf in gespiegelde versie mooier.

Wat kun je doen om foto’s van jezelf mooi(er) te vinden?

1. Kijk eens wat vaker naar jezelf
Met het risico dat mensen je misschien raar aankijken, schijnt het te helpen als je wat vaker naar foto’s van jezelf kijkt. Daarom is het een goed idee om een foto van jezelf als achtergrond van je telefoon in te stellen, of zelfs als screensaver van je computer. Door de foto’s vaker te zien, ga je ze schijnbaar meer waarderen. Met als kanttekening dat je niet te lang naar ze moet kijken (want dan vind je altijd wel iets), maar dat het juist gaat om die korte momenten waarop je de foto’s scant.

2. Gebruik de spiegelfunctie op je telefoon
Heerlijk toch, zo’n telefoon die met je meedenkt?

3. Selfies en zo
Veel mensen vinden selfies vaak beter gelukt dan wanneer anderen (onverwacht) foto’s van ze nemen. Ergens logisch, want voordat je de selfie neemt kun je nog even in de spiegel kijken of er toch niet een stukje spinazie ergens is blijven zitten en je haar nog even soepel naar achteren gooien. Maar het is maar dat je het weet: alleen jij zelf vindt jezelf er beter uitzien op zo’n selfie. Onderzoek wijst uit dat andere mensen foto’s van jou die je niet zelf genomen hebt, vele malen mooier vinden. Pas trouwens op met hoeveel selfies je maakt, misschien lijd je wel aan selfitis.

4. Lach!
Ook al zijn er legio mensen die denken dat ze knapper zijn als ze niet lachen, de wetenschap spreekt je tegen. Een lachend gezicht wordt altijd als een knapper gezicht gezien dan een gezicht dat niet lacht. Knappe mensen die niet lachen worden op foto’s lelijker gevonden dan iets minder knappe mensen die wel lachen.

5. Kijk eens wat vaker naar foto’s van vroeger
Want toen was je pas echt lelijk. Grapje, mensen.

Lees ook: 23 modetrends uit de jaren ’90 die nu weer een hit zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme