22 redenen waarom je moeder je eerste en beste vriendin is

Moeder Redactie 24 dec 2017
Leestijd: 6 minuten

Er is maar één vrouw geweest in je leven, die altijd wilde dat je gelukkig was. Boven haar eigen geluk. Ze speelde met je, ze liet je los, ze luisterde toen het uit was met je vriendje, ze zag je echt verliefd worden en nu zorgt ze voor jouw kind(eren). Ze was je eerste beste vriendin, eigenlijk.

Mama, we zijn blij dat je bestaat. De moeder-dochter band is zeker niet voor iedereen even makkelijk en als je geen moeder hebt is het even hard slikken als je de redenen hieronder leest. Herinneringen houden iemand levend en ook dan besef je je misschien wel hoe ontzettend geweldig je moeder altijd was. Voor iedereen die op welk moment dan ook haar moeder nog eens extra wil herdenken voor wat ze allemaal voor je gedaan heeft en vaak nu ook nog voor je doet. Hier 22 redenen waarom je moeder je eerste en beste vriendin is.

1. Ze neemt het altijd voor je op

Zij was degene die wel even met het schoolhoofd zou praten, zodat je niet weer tafels hoefde te schrobben. Ze praatte met je vriendje, maar wel zo dat ‘t aan hem lag. Ze biedt zelfs nog steeds aan om met je baas te praten over dat ene akkefietje. Nee mam, bedankt, maar het back-up idee is wel heel fijn.

LEES OOK: 18 vragen die succesvolle ouders zichzelf stellen.

2. Ze is oprecht geïnteresseerd in je toekomst

‘Enne, wanneer krijgen we kleinkinderen? Zijn jullie al zover?’ Echt, ze heeft het beste met je voor. Oké, en denkt ook een beetje aan zichzelf. Maar hé, dat mag als moeder.

3. Ze ging mee in alle trends die jij volgde

Ze zong alle liedjes uit de tekenfilms die jij keek rap mee. Ze danste er vaak ook nog bij (dat moest van jou). Ze behing zichzelf met geknutselde sieraden die jij had gemaakt (lees: glitters, lijmresten, vloekende kralen) en ging zonder blikken of blozen een boodschap doen. Het zal d’r een worst wezen.

4. Ze zorgt goed voor je en let op alles

‘Trek je wel een jas aan? Het is koud.’ ‘Hier, eet nog wat!’ ‘Alsjeblieft, een lekker kopje thee, je hebt zo hard gewerkt vandaag.’ ‘Deze broek kan echt niet meer, we gaan een nieuwe kopen.’

5. Ze doet net alsof ze alles begrijpt, ook al denk je af en toe van niet

Dit is de aandoenlijke, maar ook de irritante kant van moeders. Jullie schelen een jaartje of wat en door de generatiekloof hebben moeders nogal eens de neiging om met belerende adviezen te komen, terwijl ze ondertussen denken ‘waar is m’n dochter mee bezig?’. Neem het haar niet kwalijk, ook niet als ze na vijf keer uitleggen het fenomeen WhatsApp nog steeds niet begrijpt.

6. Zonder je moeder was er geen jij

Dat ten eerste. Ten tweede heeft ze een grote taak op zich genomen: jouw voorbereiden op de grotemensenwereld. Het is niet voor niets dat ze je af en toe achter je broek aan zat en de ruzies ondraaglijk waren. Nu begrijpen we waarom. Wij zeggen: good job.

7. Ze geeft je altijd het voordeel van de twijfel

En dat doen eigenlijk alleen moeders.

8. Ze wil dat jij slaagt in het leven, dus houdt ze zichzelf liever op achtergrond

Nou ja, ze is natuurlijk zo trots als een pauw, dat ze af en toe best wel eens opschept. Daarbij heeft ze jou wel ‘een klein’ duwtje in de rug gegeven als het om je studiekeuze ging. Het leek d’r zo leuk voor jou (uiteraard) dat je dan later misschien in een mooi huis in Frankrijk zou wonen. Met zwembad. Dan zou zij wel op de kinderen letten.

9. Ze is van alles en dus bijzonder

Ze is je wekker geweest, ze is de beste kok ter wereld en ze fungeerde ook weleens als bank. Als taxichauffeur en als rots in de branding. Ook was ze de tandenfee en degene die je troostte als je een nachtmerrie had.

10. Ze bekommert zich meer over hoe je eruit ziet, dan jijzelf

Zij was degene die die verschrikkelijke tattoo (Tweety, boven je linkerbil) afraadde, maar jij luisterde niet. Nu weet je dat ze gelijk had. Maar goed, als je terugkijkt naar kinderfoto’s, dan vraag je je oprecht af waar ze die kleding kocht? En of bloempotkapsels echt hip waren…

11. Ze wordt altijd een beetje emo als je jarig bent

‘Dertig jaar geleden, ik weet het nog als de dag van gisteren, kwam jij – na een helse nacht – op deze aarde.’ Thanks, mam, jij ook gefeliciteerd!

12. Zij weet wat je mooi vindt

Haar garderobe van vroeger, haar elegante gouden slavenarmband, haar verassende gevoel voor details (ook als het om inrichting gaat); jij hebt er een graantje van mee gepikt. Ze weet wat ze je voor Kerstmis moet geven, ook al gaat het enkel om een handschoenen.

13. Zij was altijd als eerste van jouw stupiditeiten op de hoogte

Spugen na een avondje stappen? Zij legde je in bed (‘mam, ik heb echt niet veel gedronken.’ ‘Is goed schat, morgen voel je je een stuk beter.’). Per ongeluk tegen een Amsterdammertje gereden met de auto van je vader? ‘We zeggen niets tegen je vader, oké?’

14. Ze heeft het allemaal meegemaakt

Niets is haar te gek. Ze heeft ze allemaal zien passeren, die gênante maar ook mooie momenten. Je voelt je vrij in haar bijzijn en durft alles met haar te bespreken. Ze heeft overal een antwoord op en als je het allemaal even niet meer ziet zitten, is daar ‘Super Moeder’. Zou ze dan toch echt de wereld kunnen regeren?

15. Je weet dat ze uiteindelijk toch ‘ja’ zal zeggen

Moeders geven uiteindelijk altijd toe als het om hun kinderen gaat. ‘Mam, maar het is echt heel belangrijk voor me.’ ‘Oké, het is dat jij het bent…’

16. Ze zegt waar het op staat

En nee, dat gaat niet altijd op een liefdevolle manier. Ze is gewoon goudeerlijk. En dat is precies de reden waarom je als eerste naar haar toegaat.

17. Ook als het om jouw kinderen gaat

Het is dan misschien niet haar kroost, maar wel die van jou. Dit betekent dat ze hier een mening over heeft en die ook graag uitspreekt. Irritant? Behoorlijk, alleen heeft ze zelf ook kinderen opgevoed en weet ze dondersgoed waar ze het over heeft.

18. Ze voelt je haarfijn aan

Kom nou niet met loze uitspraken als ‘het gaat goed’ als je in zak en as zit. Moeders prikken hier namelijk feilloos doorheen en ze vragen net zo lang wat er aan de hand is, totdat je je overgeeft.

19. Ze overtreft al jouw verhalen

Denk je dat jij toffe dingen hebt meegemaakt in je leven? Ha! Ga dan eens snel met je moeder rond de tafel zitten en hoor haar uit over de jaren zeventig. Liep ze mee met protesten? Wie was haar eerste vriend? Vraag om foto’s en geniet van haar verhalen.

21. In wat voor staat je ook verkeert, je moeder praat altijd met je mee

Wil je een schouderklopje (ja, dat wil je soms)? Je moeder geeft het je. Wil je horen dat de wereld soms oneerlijk is? Je moeder geeft je gelijk.

22. En niet onbelangrijk: de helft van jouw genen zijn van haar

En dat is iets om trots op te zijn. Misschien wil je niet altijd op je moeder lijken, maar hoe ouder je wordt, hoe minder je eraan ontkomt. Immers, als je nu op foto’s kijkt, zie je dat je dezelfde houdingen aanneemt, dezelfde gelaatstrekken vertoont en op dezelfde manier dezelfde dingen zegt. Ook ontwikkel je een steeds groter respect voor haar, omdat ondanks dat je moeder er altijd voor je is, het nu tijd wordt dat je er voor haar bent. Drie hoera’s voor alle moeders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen