5x eten en drinken dat jij je kinderen niet wilt geven

Kinderen Valéry de Voijs 28 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

We streven natuurlijk altijd naar een gezond en gebalanceerd dieet. Nu kunnen we heus wel eens zondigen, en hoeven we echt niet zo streng voor onszelf te zijn als we die zak chips in één keer leeg eten. Zo mogen onze kids heus ook weleens minder gezonde dingen eten. Toch wil jij deze dingen vermijden.

Ieder kind is anders, en als moeder weet jij vast wat wel en niet werkt voor jouw kind. Het ene kind krijgt uitslag van melk, terwijl het andere kind hyper wordt van chocolade. Toch zijn er een aantal universele dingen die jij je kinderen liever niet wilt geven.

Eten/drinken slecht voor kinderen

Van een likje honing tot aan een slokje melk: dit eten en drinken kan heel onschuldig lijken, maar kan meer kwaad dan je denkt. Dit wil jij vermijden:

1. Honing

Dit zoete goedje is misschien wel heel lekker, maar erg slecht voor kinderen jonger dan 12 maanden. Het kan namelijk een voedselvergiftiging veroorzaken, genaamd botulisme. Dit geldt overigens voor alle producten waar honing in verwerkt is, zoals sommige yoghurt, cornflakes of koekjes.

2. Rauwe melk

Volgens de Nederlandse Voedsel- Warenautoriteit (NVWA) kan rauw melk meer bacteriën bevatten dan gepasteuriseerde melk. Bacteriën zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli komen vaker voor bij rauwe melk. Het wordt daarom afgeraden om je baby en peuter rauwe melk te laten drinken.

3. Cafeïne

Dat je je baby geen koffie serveert, lijkt ons niet meer dan logisch. Maar ook lauwe thee of sportdrankjes bevatten cafeïne. Tot je kind twee jaar is, is het beter om drankjes met cafeïne te vermijden. Dit kan namelijk hun bloeddruk verhogen, en slaapproblemen veroorzaken.

4. Toegevoegde suikers

Dat toegevoegde suikers niet goed zijn zal geen verrassing meer zijn. Vooral tot 24 maanden wil jij je kind geen toegevoegde suikers geven. Dat geldt niet alleen voor snoepjes, maar ook voor gezoete yoghurt en sapjes.

5. Sodium

Eten dat een hoog percentage sodium bevat is erg slecht voor jonge kinderen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dit allerlei aandoeningen kan veroorzaken zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, astma, maagkanker en obesitas. Nu zullen ze natuurlijk echt niet ziek worden van één hotdog, maar als je dit iedere dag serveert is het een ander verhaal…

Een handig overzicht: dit is ongezonde voeding voor je peuter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme