Waarom zijn we zo bang om onze ex tegen te komen? Daar is volgens experts een reden voor

Relatie Gina Koninkx 6 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Of jullie nou al lang uit elkaar zijn of dat de relatiebreuk pas nét achter de rug is, er zijn een aantal dingen waar je ongetwijfeld tegenop kijkt. Je ex tegenkomen bijvoorbeeld. En het maakt dan niet echt uit of je er al wel of nog niet overheen bent: het maakt de meeste mensen angstig. Dat valt volgens experts ook te verklaren.

Je ex tegenkomen maakt je angstig

Je weet dat het onvermijdelijk is dat je je ex een keer gaat tegenkomen, waarschijnlijk ook nog op een onverwachts moment. Je kunt nog zoveel je best doen om bepaalde plekken te vermijden – en zelfs naar een andere supermarkt te gaan – het moment gaat een keer daar zijn.

De angst of spanning die je voelt om je ex tegen te komen valt volgens experts eigenlijk vrij logisch te verklaren. Angst heeft namelijk een doel: het fungeert als zelfbeschermingsmechanisme.

Tijdens een onderzoek van The Journal of Neurophysiology kregen deelnemers foto’s te zien van hun exen. Er was een verhoogde activiteit waar te nemen in het deel van de hersenen waar fysieke pijn wordt reguleert.

Beeld zien van een ex kan dus fysiek pijn doen en dat maakt dat we een soort angst ontwikkelen om onze ex tegen te komen. Je probeert jezelf te beschermen tegen iets wat je eigenlijk niet wilt en dat kan zich in dit geval uiten in bijvoorbeeld angst, schaamte of verdriet.

Angst is een normale reactie

Het is een heel normale reactie van jezelf om angst te voelen in deze situatie. Dat heeft ook alles te maken met het feit dat je wellicht nog in het proces van over jullie relatiebreuk heenkomen zit. Als je je ex dan zou tegenkomen kan dat heel pijnlijk zijn.

Het kan ook zo zijn dat je wel al over jullie breuk heen bent, maar dat je alsnog gespannen bent om je ex tegen te komen. Ook dat is normaal. Je bent misschien bang dat het toch weer gevoelens oproept of je vraagt je af hoe een confrontatie of gesprek met hem of haar zal gaan.

LEES OOK: Heb je nog steeds (tegen beter weten in) de hoop dat je ex bij je terugkomt? Laat het los

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen