Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Baby 6 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Baby’s en slapen: 5x fabels die je niet wil geloven 

Baby’s en slapen: het blijft een uitdagende combinatie. De ene week lijkt je baby de hele nacht perfect te slapen, terwijl hij er volgende nacht zijn oogjes niet wil sluiten. For what it’s worth: deze fabeltjes zijn onwaar en wil jij niet meer geloven. 

Slapen en baby’s

Wanneer hoort een baby door te slapen? Moet je je baby eigenlijk wel in een slaapzak doen? En is het goed om een slapende baby wakker te maken? Op deze (en veel meer vragen) bestaat nogal wat onduidelijkheid. Volgens slaapexperts hoef jij deze fabels in ieder geval niet meer te geloven. 

Een baby hoort door te slapen

Er bestaat bijna een onuitgesproken competitie bij ouders over het doorslapen van hun kleintje. Maar voor alle ouders met een nachtbraker: het is heel normaal dat een baby (nog) niet doorslaapt. Sterker nog: de eerste zeven weken is het slaapritme van een baby compleet omgedraaid. In de buik sliep een baby vaak overdag, als jij lekker aan het bewegen was. Maar ook na zeven weken is het heel normaal dat je baby ‘s nachts nog gevoed wil worden. 

Dekentjes 

‘Baby’s slapen beter als je ze toedekt met een deken’ wordt vaak gedacht. Volgens slaapexperts is dit niet het geval. Sterker nog: het is juist heel gevaarlijk om een deken in het bedje van je baby te hebben. Het is juist wel verstandig om je baby in een slaapzak te doen. Op die manier houd je je baby lekker warm en kan hij toch lekker vrij bewegen. 

Slapen en vaste voeding 

Een andere fabel die ontkracht kan worden is dat baby’s beter zouden dutten wanneer ze aan vaste voeding beginnen. Helaas pindakaas. Dit klopt namelijk niet; er is namelijk helemaal geen bewijs hiervoor. Wel zien ouders vaak dat hun kleintje vanaf 6-8 maanden betere nachten maakt, maar voor veel baby’s zit doorslapen er nog niet in. 

Laten slapen of wakker maken? 

Sommige ouders geloven dat ze hun baby kunnen laten doorslapen als ze hun baby overdag langer wakker houden. Ook dit is een fabeltje. Als je je kind overdag namelijk langer wakker houdt, heb je zelfs de kans dat je baby ‘s avonds oververmoeid raakt waardoor hij nog slechter in slaap komt ‘s avonds. 

Een baby valt vanzelf in slaap

Sommige baby’s vallen inderdaad vanzelf in slaap, maar helaas werkt het niet bij alle baby’s op deze manier. De meeste baby’s blijven namelijk gewoon wakker tot ze oververmoeid zijn; om vervolgens alles bij elkaar te krijsen. Het is dus wel degelijk belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren voor je baby om naar dromenland te vertrekken.

Slimme manieren om het slaapschema van je baby aan te passen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme