Van waterballonnen tot een speurtocht: 5x de leukste creatieve gender reveal ideeën

Gender reveal en babyshower Wilma Groothuis 6 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Het bekendmaken van het geslacht is voor veel aanstaande ouders een bijzonder moment: je betrekt anderen bij de komst van jullie kindje. Zo’n gender reveal kun je op meerdere manieren doen, wat bij jullie als koppel past. Wat zijn de meest voorkomende manieren?

Dat zocht webshop Made For Moments uit.

Geslacht weten voor de geboorte?

Hoewel er natuurlijk ook nog een hoop aanstaande ouders zijn die het geslacht helemaal niet willen weten van tevoren, wil het overgrote merendeel (86 procent) het wel weten voor de geboorte, blijkt uit het onderzoek. Dan is de volgende vraag of deze koppels het ook met hun familie en/of vrienden willen delen. Ook hier geeft het grootste gedeelte, zo’n 80 procent, aan dit te doen.

Verschil tussen familie en vrienden

Hier zitten veel aanstaande ouders dus nog op één lijn. Waar vervolgens de grootste verschillen zitten, is in de manier hoe zij het geslacht aan anderen bekendmaken. En dan is er ook nog het verschil tussen de gender reveal aan familie en aan vrienden:

  • 46 procent vertelt het familie door middel van een persoonlijk gesprek;
  • 42 procent vertelt het vrienden door middel van een persoonlijk gesprek;
  • 24 procent maakt het bekend aan familie door middel van een gender reveal party;
  • 11 procent maakt het bekend aan vrienden door middel van een gender reveal party;
  • 13 procent vertelt het familie door middel van een WhatsAppberichtje;
  • 39 procent vertelt het vrienden door middel van een WhatsAppberichtje.

Verschillende gender reveal manieren

Je ziet dus dat veel koppels ervoor kiezen om de gender reveal bij familie op een persoonlijke manier aan te pakken, terwijl dit minder het geval is bij vrienden. Daarnaast kun je het geslacht op veel verschillende manieren bekendmaken. Bij een gender reveal party kiezen veel koppels voor een confettikanon, blauwe of roze poeder of een ballon.

Als aanstaande ouders liever niet een groot feest houden, maar het wat bescheidener aan willen pakken met een klein clubje, kiezen zij bijvoorbeeld voor een taart of cupcakes met roze of blauwe vulling of door het gewoon te vertellen. Ook houden sommigen aanstaande ouders zelf een kleine gender reveal, maken daar een filmpje van en sturen deze naar hun dierbaren.

Creatieve gender reveal ideeën

Worden jij en je partner ouders en willen jullie een gender reveal houden, maar weten jullie niet goed op welke manier of willen jullie het eens anders doen dan de rest? Kijk dan eens naar onze tips voor unieke, creatieve gender reveal ideeën:

1. Verstop roze en blauwe lekkernijen

Dit is een leuk idee voor als er ook kinderen zijn bij de bekendmaking van het geslacht. Verstop koekjes of snoepjes met een roze en blauwe vulling in de tuin (als het mooi weer is) of binnen en laat iedereen (of alleen de kinderen) zoeken. Zorg dat er van het geslacht van jullie kindje één meer is, waardoor je aan het eind weet of het een jongetje of meisje is.

2. Maak een speurtocht

Zin in een beetje actie? Maak dan een speurtocht met aanwijzingen die je gasten moeten ontrafelen. Elke aanwijzing brengt hen iets dichter bij het uiteindelijke geslacht. Aan het eind vallen alle puzzelstukjes in elkaar en is het geslacht bekend.

3. Vul waterballonnen met verf

Dit is een leuke activiteit als het lekker weer is en jullie wel van een beetje actie houden. Je kunt waterballonnen kopen die je kunt vullen met verf en water of die al een kleur hebben. Houd een waterballonnengevecht en kijk welke kleur het vaakst uit de ballonnen komt. Of gooi ballonnen op een muur en kijk of er roze of blauwe uitkomt.

4. Maak een video

Dit klinkt misschien niet heel spannend, maar als jullie meerdere keren al wat hebben gefilmd tijdens de zwangerschap, hoe leuk is het dan om een video te maken van jullie reis tot nu toe? De echo’s, shoppen voor de babykamer en de babyuitzet, het bekendmaken van de zwangerschap en als laatste de gender reveal. Laat het zien op een scherm of beamer, doe de lichten uit en maak er een mooi moment van.

5. Verkleedfeestje

Organiseer een verkleedfeestje: laat je gasten in een blauwe of roze outfit komen, hiermee laten zij zien wat zij denken dat het geslacht van jullie baby is. Jullie kunnen eerst gewoon neutraal op het feest verschijnen, maar als het moment daar is, kleden jullie je om in de kleur van het geslacht en laten jullie dat op een spectaculaire manier zien.

Dilemma: ‘Zal ik een grote gender reveal organiseren of niet?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen