Famme test: 3x volledig natuurlijke en smeerbare deodorant

Body Lisa van den Akker 15 aug 2020
Leestijd: 5 minuten

Zo lang ik me kan herinneren vertelde mijn moeder me al dat ik op moest passen voor schadelijke stoffen in deodorants. Hoewel ik dat als puber allemaal nog onzin vond ben ik het nu helemaal met haar eens. Al mijn cosmetica en lichaamsverzorging koop ik het liefst zo natuurlijk mogelijk. Dus ook mijn deodorant. Daarom besloot ik drie verschillende volledig natuurlijk en smeerbare deodorants te testen. En spoiler: ik ben enthousiast!

Gewone traditionele deodorants bevatten veel chemische ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor je lichaam. Zo zouden bepaalde antitranspiranten, zoals aluminumchloride de kans op kanker vergroten. Maar ook kunnen bijvoorbeeld parabenen en Ftalaten kunnen invloed hebben op je hormoonhuishouding. Voor mij voldoende reden om te kijken naar natuurlijke alternatieven. Maar na veel verschillende natuurlijke rollers en sprays te hebben geprobeerd had ik nog steeds niets gevonden wat voor mij écht fijn werkte.

Natuurlijke en smeerbare deodorant

Zo kwam ik terecht bij de natuurlijke smeerbare deodorants. Ik was direct geïnteresseerd en besloot er een paar te testen. Eigenlijk werken ze alledrie hetzelfde, je smeert een hoeveelheid ter grote van een erwt onder je oksel en je oksels ruiken de hele dag fris. Het smeren is even wennen maar eigenlijk net zo makkelijk als sprayen of rollen.

Hieronder deel ik de resultaten van mijn deotest natuurlijk graag met jullie. Ook leuk trouwens, het zijn alle drie merken van Nederlandse bodem.

The Lekker Company

De eerste deodorant die ik heb getest is van The Lekker Company. Het is een initiatief van de Utrechtse Dewi. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby is inmiddels een goedlopend bedrijf. De deodorants worden onder andere verkocht bij Albert Heijn. Over deze deodorant ben ik erg enthousiast, vooral de mandarijn en citroen geur is mijn favoriet.

Wat zit er in? De belangrijkste ingrediënten zijn: zuiveringszout, maiszetmeel, biologische Shea boter, biologische kokosolie, koolzaadwas, en etherische olie voor de geur.

Hoe smeert het? Deze deodorant is vrij stevig als hij in het potje zit, maar eenmaal op je vingers wordt het snel zacht.

Hoe is het verpakt? Deze deodorant zit in een stevig kartonnen potje. Heel makkelijk in gebruik én fijn dat er geen plastic wordt gebruikt voor de verpakking.

Hoe ruikt het? Lekker heeft vier verschillende deodorants. Waaronder eentje zonder geur en drie met een fijn geurtje. Die geuren zijn: mandarijn citroen, lavendel en pepermunt rozemarijn. Ze ruiken alledrie heerlijk en niet te sterk!

Werkt het? Een volmondig ja! Deze deodorant neemt alle nare geurtjes weg. Zelfs na een uurtje sporten of aan het einde van een lange werkdag ruik ik nog steeds fris. Ook mijn vriend is heel enthousiast over deze deodorant.

Wat kost het? Een potje kost €7,49. Met een potje doe je ongeveer twee tot drie maanden. Daarmee is het ook nog eens de goedkoopste deodorant van deze test!

Lekker
Bron: The Lekker Company

Nuud

De tweede natuurlijke smeerbare deodorant die ik heb getest is van het merk Nuud. Deze deodorant heeft iets andere ingrediënten dan de andere twee maar aanbrengen werkt op dezelfde manier. Met als grote verschil dat je deze deodorant niet eens iedere dag hoeft aan te brengen. Één keer in de twee a drie dagen is soms al voldoende!

Wat zit er in? De belangrijkste ingrediënten zijn: micro zilver, kokosolie, wonderolie, zink oxide, amandel olie en minerale klei.

Hoe smeert het? Deze deodorant is een stuk dunner en smeerbaarder dan de andere twee. Het is zacht maar je voelt wel een hele fijne zanderige structuur. Het smeert dus prima.

Hoe is het verpakt? Deze deodorant zit in een kleine tube gemaakt van bioplastic. Zelf vond ik het een beetje gepriegel met het kleine tube en de dop er weer op draaien. Maar goed, ik laat ook altijd de doppen van de tandpasta eraf (vraag maar aan mijn vriend).

Hoe ruikt het? Nuud heeft alleen een geurloze variant. Het ruikt dus eigenlijk naar niets. Wat ik persoonlijk wel een beetje jammer vindt want ik hou wel van een lekker geurtje. Maar wel fijn als je bijvoorbeeld niet goed kunt tegen etherische olie.

Werkt het? Ja! Nuud werkt uitstekend. Het neemt geurtjes helemaal weg en soms inderdaad zelfs langer dan een dag. Hoe lang het precies voor mij werkte hing wel af van wat ik die dag(en) allemaal deed.

Wat kost het? Een kleine tube kost €12,95 en daar doe je ongeveer 1,5 maand mee. Daarmee is het de duurste deodorant uit deze test.

Nuud
Bron: Nuud

Happy Soaps

Marcel en Marco van Happy Soaps willen vooral een plasticvrije cosmetica wereld, daarom zijn al hun producten allemaal volledig plasticvrij, vrij van palmolie en bestaan ze uit natuurlijke ingrediënten. Waar de andere twee merken alleen deodorants verkopen verkoopt Happy Soaps ook nog andere producten zoals Shampoo en Body Bars. De deodorants komen in veel verrassende geuren.

Wat zit er in?De belangrijkste ingrediënten zijn: zuiveringszout, maiszetmeel, shea boter en kokosolie.

Hoe smeert het? Deze deodorant zit qua dikte tussen de andere twee in. Het heeft duidelijk de kenmerken van kokosolie. Soms is het daarom een beetje klonterig. Dit verdwijnt wel als je het even tussen je vingers wrijft. De deo reageert ook erg op warmte en kou, bij warm weer wordt hij dus vloeibaarder.

Hoe is het verpakt? Deze deodorant zit in een plastic vrij plat potje met een draaidop. De verpakking voelt fijn en stevig.

Hoe ruikt het? Er zijn maar liefst zeven verschillende geuren! Waaronder kokos-limoen (lievelings!), sinaasappel, lavendel, eucalyptus-citroengras, rozemarijn-pepermunt en de aardse geur “sweet roots”. Bijzondere en fijne combinaties.

Werkt het? Zeker. Deze deodorant doet wat het beloofd. Je oksels ruiken de hele dag heerlijk. Na een flinke work-out moest ik soms wel nog een keertje extra smeren.

Wat kost het? Een potje kost €8,95 en daar doe je 2 tot 3 maanden mee.

happy soaps
Bron: Happy Soaps

Conclusie

Ik gebruik de deodorants nu door elkaar omdat ze eigenlijk alledrie fijn zijn. Als ik zou moeten kiezen grijp ik toch het vaakst naar de mandarijn-citroen deodorant van Lekker. Al heeft dat ook vooral met de geur te maken. Nuud vind ik dan weer het fijnste om mee te nemen, in je tas is de tube net wat handiger dan bijvoorbeeld het potje van Lekker. De kokos-limoen deodorant van Happy Soaps gebruik ik ook regelmatig omdat dit zo’n fijne zomergeur is. In ieder geval ben ik helemaal om wat betreft smeerbare natuurlijke deodorant. Ik wil niets anders meer!

Lees ook:

Famme test het meest comfortabele én charmante ondergoed tijdens de zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen