Geweld, seksueel misbruik en discriminatie: meer meldingen van fout gedrag in kinderopvang

Nieuws Wilma Groothuis 4 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De kinderopvang zou een veilige plek moeten zijn waar je met een gerust hart je kind achterlaat. Dit is alleen niet altijd het geval. Afgelopen jaar waren er 271 meldingen van mogelijk fout gedrag in de kinderopvang waar de vertrouwensinspecteurs van de onderwijsinspectie mee te maken kregen. Dat zijn er 38 meer dan het jaar daarvoor.

De meldingen gaan met name over seksueel misbruik, seksuele intimidatie, fysiek en psychisch geweld en discriminatie.

Incidenten in kinderopvang

Dit soort incidenten gebeuren op een plek als de kinderopvang, waar je verwacht dat je kind veilig is. De gedachte dat zulke dingen met jouw kind gebeuren, is eigenlijk te vreselijk om over na te denken. Helaas gebeuren dit soort incidenten altijd al, maar lijkt het nu vaker dan voorheen voor te komen.

Waar de meeste meldingen over binnenkwamen, met 139 dossiers, was de categorie fysiek geweld. Dit is niet alleen in de kinderopvang het geval, ook op andere plekken stijgen de meldingen over fysiek geweld. Bijvoorbeeld in het onderwijs, waar er op middelbare scholen steeds vaker heftige vechtpartijen voorkomen.

CategorieAantal dossiers
Seksueel misbruik32
Seksuele intimidatie54
Psychisch geweld44
Fysiek geweld139
Discriminatie2
Het aantal dossiers per categorie

Melden van fout gedrag

Vermoed jij dat er op de kinderopvang van jouw kind fout gedrag voorkomt en weet je niet goed wat je moet doen of waar je de melding moet maken? Volg dan het stappenplan van het handelingsprotocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag voor de kinderopvang’. Hierin staat duidelijk wat je moet doen om fout gedrag te melden.

Verwaarlozing en huiselijk geweld

Waar er in de kinderopvang incidenten voorkomen, gebeurt het ook andersom. Zo worden er ook kinderen naar de opvang gebracht waarbij de leidsters vermoeden dat er thuis vervelende dingen gebeuren, zoals verwaarlozing, huiselijk geweld of seksueel misbruik.

Het kan voor de leidsters heel lastig zijn om hiermee om te gaan: zie maar eens te bewijzen dat zulk fout gedrag ook daadwerkelijk bij een kindje thuis gebeurt. Wat de kinderopvang in zo’n soort situatie kan doen, is een melding bij Veilig Thuis maken. Zij zullen de opvang verder begeleiden in de stappen die gezet kunnen worden.

Wel is het zo dat de opvang de ouders van het kind vooraf op de hoogte moet brengen van de melding die zij willen doen, behalve als zij vermoeden dat de veiligheid van iemand daarmee in het geding komt. Ook als de opvang met goede argumenten verwacht dat de ouders het contact met de kinderopvang zullen verbreken als ze horen van de melding, hoeven zij het niet vooraf te melden.

Dilemma: ‘Mijn vriendin wil onze zoon niet meer op de kinderopvang en ik wel, wat nu?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen