Column Julia: ‘Papa of mama? Mijn dreumes ziet geen gender’

Columns Julia van Buuren 3 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

“Na het kruipen goed onder de knie te hebben, begon mijn één-jarige dreumes met opstaan en lopen. Een grote mijlpaal waar veel energie naartoe gaat. Hij is volop in ontwikkeling en leren praten wordt, afgaande op het geluid dat hij produceert, zeer waarschijnlijk zijn volgende mijlpaal.

Stem ontwikkelen

Hij is steeds meer bezig met het oefenen van zijn stem. Allerlei geluiden komen eruit, zo hard en zacht als het maar kan. Mijn partner en ik lachen er vaak om, want het klinkt best komisch. Hij is druk met het oefenen van woorden, maar veel verder dan ‘mama’ en ‘papa’ komt hij nog niet.

Mama en papa

Zijn eerste woordje was verrassend genoeg ‘papa’. En als ik heel eerlijk ben, hoopte ik stiekem wel dat het eigenlijk ‘mama’ zou zijn. Gelukkig volgde ‘mama’ snel erna. Nu horen wij de hele dag door ‘mammaa’ en ‘pappaa’ en elke keer als ik het hoor, voel ik weer hoeveel ik van hem houd.

Geen gender

Alleen laatst viel mij iets op. Mijn dreumes noemde mij ‘papa’ en later hoorde ik hem ‘mama’ zeggen tegen mijn partner. Hij weet dat mama en papa belangrijk zijn en bij hem in huis wonen, maar hij weet helemaal niet wie wie is. Soms ben ik mama en soms ben ik papa en bij mijn partner is het niet anders.

Ondanks dat wij zelf niet bewust hebben gekozen voor een genderneutrale opvoeding, lijkt mijn dreumes zich in ieder geval niks aan te trekken van een gender.

Hoe belangrijk is een gender?

Als volwassenen maken we vaak (bewust of onbewust) toch onderscheid tussen mannen en vrouwen. Ik vind het daarom bijzonder om te zien dat dit voor mijn dreumes helemaal niet geldt. Hij ziet alleen twee mensen die voor hem zorgen en veel om hem geven. En of dat nou mama of papa is, maakt hem helemaal niks uit!”

Dilemma: ‘Zal ik meegaan in de genderneutrale opvoeding die mijn man wil gaan geven?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen