Dilemma: ‘Zal ik meegaan in de genderneutrale opvoeding die mijn man wil gaan geven?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 13 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Romana (31) haar dilemma voor: “Zal ik meegaan in de genderneutrale opvoeding die mijn man wil gaan geven?”

“Mijn man Ruben is erg modern en heeft vroeger van zijn ouders ook een vrije opvoeding gehad. Er waren bij hem thuis geen regels en alles was mogelijk. Hij kon als kind van dertien jaar rustig pas om 1.00 uur in de nacht binnen komen wandelen. Het vertrouwen in hun kind was groot. Ikzelf kom juist uit een streng gezin. Uitgaan mocht ik pas met achttien jaar en make-up dragen? Dat was echt een no go. Nu ik 32 weken zwanger ben, ben ik heel erg zoekende welke opvoeding het beste zal zijn voor ons kind. Ruben daarentegen is daar allang uit. Hij wil onze zoon namelijk een genderneutrale opvoeding gaan geven, maar of ik daar nu zo blij mee ben?

Genderneutrale opvoeding

Ik vind een genderneutrale opvoeding vooral iets van de laatste jaren. Een echt trenddingetje. Met zo’n opvoeding mag niets meer roze of blauw zijn. Sterker nog, alles moet het liefst de kleuren sad beige, wit of koperkleur hebben. Ik ben dol op die kleuren, maar voor altijd? Waarom zou mijn zoon geen blauwe kleding aan mogen? Is dat dan te jongensachtig?

Geen onderscheid

Mijn man is er stellig in dat hij ons kind een genderneutrale opvoeding wil geven. Hij wil ons kind zelf laten kiezen met welk speelgoed hij speelt, welke kleding het draagt en zelf ons kind zijn toekomst laten bepalen. Wil hij met roze nagellak en een jurk naar school? Dan moet dat kunnen. Wil hij later als hij ouder is met hakken naar buiten? Ook dat moet kunnen. Ik weet niet of ik dat wel wil. Straks gaat hij daardoor het pispaaltje van ons dorp worden. Ik kan me daar nu al zorgen om maken en hij is nog niet eens geboren.

Dilemma genderneutrale opvoeding

Moet ik meegaan in de genderneutrale opvoeding die mijn man wil gaan geven of moet ik het tegenhouden, omdat ik er zelf niets mee heb? Het enige wat ik wil, is het beste voor mijn kind.”

Dilemma: ‘Zal ik stoppen met borstvoeding nu mijn kind bijna drie is?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen