Probleem maken van ongezond eten op kinderdagverblijf? ‘Een blij kind is goud waard’

Ouderschap Wilma Groothuis 13 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Iris (33). Het dilemma luidde: “Mijn kind krijgt ongezond eten op het kinderdagverblijf, moet ik er een probleem van maken?” Hier hadden bijna 700 Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Ongezond eten

“Mijn zoon Timo (3) gaat sinds twee maanden drie dagen per week naar het kinderdagverblijf. Er is één ding waar ik het niet helemaal mee eens ben, namelijk dat hij daar vaak ongezond eten krijgt. Timo krijgt best wel vaak tussen de middag ongezond eten, zoals knakworsten, vissticks of een kommetje Cup-a-Soup. Ik heb het wel eens netjes opgegooid toen ik hem kwam ophalen, toen zei een van de leidsters dat ze dat wel snapte, maar dat zij dat niet mocht veranderen. Nu vraag ik me dus af of ik hier een probleem van moet maken of dat ik het gewoon moet laten zoals het is?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Iris. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Iris haar dilemma: “Mijn kind krijgt ongezond eten op het kinderdagverblijf, moet ik er een probleem van maken?”

Het gaat om balans

Eva – “Cup-a-Soup geven aan een kind vind ik als pedagogisch medewerker wel vreemd, de andere dingen die genoemd worden zijn niet per se slecht of ongezond. Dat ligt eraan of je vlees slecht vindt. Zout en dergelijke zijn de afgelopen jaren flink verminderd in deze producten.

Er worden vaak diverse producten gegeven om kinderen met smaken en structuren te laten kennismaken. Verder gaat het om balans. Als een kind verder altijd gezond eet, is een keertje anders ook geen probleem.”

Absoluut ondenkbaar

Marget – “Wat raar zeg, kinderdagverblijven willen zich meestal juist onderscheiden door gezond en zelfs biologisch te eten. Wat ik hier lees is absoluut ondenkbaar bij mijn huidige en bij mijn oude werk.”

Een blij kind is goud waard

Yvette – “Cup-a-Soup lijkt mij erg zout voor peuters, daar zou ik wel wat over vragen of zeggen. Voor de rest zou ik het lekker laten, een blij kindje is goud waard. En hij zit er drie dagen, dus dan is er thuis genoeg gezonds voor hem.”

Bijzonder

Colinda – “Wel bijzonder dat als je als ouder aangeeft dat je het echt teveel vindt, er dan geen rekening wordt gehouden met jouw wensen. Er wordt toch ook rekening gehouden met kinderen die geen vlees eten of geen gluten of varkensvlees mogen?

Anderzijds vind ik het ook erg bijzonder dat er heel vaak lekkere, ongezonde dingen te eten zijn in deze tijd. Twintig jaar geleden deden wij dit ook veel vaker op het KDV, maar nu kun je daar echt niet meer mee aan komen elke week.”

Niet druk maken

Dorothy – “Ik zou blij zijn dat mijn kind het leuk heeft en lieve leidsters heeft. Om die knakworsten en Cup-a-Soup zou ik me niet druk maken. Thuis kun je zo gezond eten als je wil.”

Wat is het beleid?

Rianne – “Kaart het aan bij de ouderraad, dan kunnen zij bij de organisatie uitvragen wat het beleid hierin is en zo nodig voorstellen doen om het beleid aan te passen.”

Iedere dag chips

Eleonora – “Hier krijgen mijn kinderen iedere dag na schooltijd chips of snoepjes, heerlijk! Zolang het avondeten er gewoon toedoet, dan mogen de kids best van alles eten. De oudste en middelste geven zelfs aan dat ze liever water willen drinken, maar af en toe een colaatje mag ook zeker.”

Middenweg kiezen

Marion – “Als leidster adviseer ik je zeker om dit vriendelijk aan te kaarten bij de leidsters of de leidinggevende. Bij ons op het KDV eten we gezond, met uitzondering van een verjaardagstraktatie, met Sinterklaas en met het thema ‘feest’ eten we pannenkoeken en in de zomer nemen we af en toe een ijsje. En dan is het groot feest!

Cup-a-Soup schrik ik wel van. Verder zou ik een beetje de middenweg kiezen, dat lijkt me het beste. Niet naar de ene of de andere kant doorslaan.”

De dochter van Lisa (34) heeft Pfeiffer: ‘Ik geef het kinderdagverblijf de schuld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme