Renee (28) heeft een baarmoederverzakking: ‘Opeens zag ik een roze bal naar buiten komen’

Persoonlijk Lisa van den Akker 14 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Een baarmoederverzakking hebben is iets waar nogal een taboe op rust. Veel vrouwen praten er liever niet over, terwijl 4 op de 10 vrouwen last heeft van een vorm van verzakking. Ook Renee had na haar bevalling plotseling een baarmoederverzakking. “Ik schrok me dood toen ik in de spiegel keek.”

“Tijdens mijn zwangerschap had ik al veel last van bekkeninstabiliteit, ik wist daardoor ook dat mijn bekkenbodemspieren niet optimaal zijn. Toch had ik er niet op gerekend dat ik een baarmoederverzakking zou krijgen. Sterker nog, ik wist eigenlijk niet eens dat dit bij jonge vrouwen voorkwam.

Baarmoederverzakking na bevalling

Toch merkte ik een paar maanden na de bevalling dat er iets niet klopte. De eerste weken voelt alles daar beneden natuurlijk een beetje anders. Ik had hechtingen en vloeide behoorlijk. Daarna leek het allemaal wat beter te gaan, tot ik na een week of acht weer wat actiever begon te worden. Ik kreeg last van mijn onderrug en een zwaar gevoel in mijn onderbuik. Alsof er een baksteen in lag. Vooral met zitten en lopen voelde ik dit. Toch negeerde ik het lange tijd, omdat ik dacht dat het bij het herstel hoorde.

Tot ik het een keertje tijdens het spelen met de kinderen niet langer kon negeren. We speelden tikkertje en opeens voelde ik tijdens het rennen iets heel zwaars van onderen. Bijna alsof er iets uit mijn vagina kwam. Ik had dit nog niet eerder zo heftig gevoeld. Ik besloot naar de badkamer te gaan en met een spiegeltje mijn onderkant te bekijken. Ik schrok me dood toen ik in de spiegel keek, opeens zag ik een soort roze bal naar buiten komen.

Roze bal

Hij stak nog niet echt uit mijn vagina, maar het leek wel alsof mijn vagina verstopt was door die roze bal. Ik riep direct mijn partner erbij en vroeg hem om ook te kijken. Ik begon namelijk aan mezelf te twijfelen. Misschien was dit altijd al zo geweest en had ik het nooit eerder gezien?

Maar mijn vriend zei direct: ‘Nee, zo zag het er eerder niet uit.’ Waarop ik meteen in huilen uitbarstte. 27 jaar, en dan dit? Vreselijk vond ik het. Natuurlijk maakte ik direct een afspraak met de huisarts, die me vervolgens doorverwees naar de gynaecoloog.

Daar kon ik gelukkig al snel terecht en zij vertelde me dat ik een stadium 2 baarmoederverzakking had. Ook vertelde ze me wat de opties waren. Zo kon ik eerst bekken-fysiotherapie proberen en eventueel andere hulpmiddelen, zoals een pessarium. Als dat niet voldoende zou werken, kwam ik in aanmerking voor een operatie, maar omdat ik nog een kinderwens heb wil ik dat op dit moment niet.

Bekken-fysiotherapie

Daarom ben ik nu eerst begonnen met bekken-fysiotherapie. Dat helpt gelukkig al een beetje. Ik heb geluk dat ik geen last heb van incontinentie, daardoor kan ik er redelijk goed mee leven. Alleen de seks is wel een dingetje. Naast de schaamte voelt het ook gewoon anders. Soms moet mijn man echt er doorheen duwen als het ware, dat is voor ons allebei niet prettig.

Ik merk wel dat het afhankelijk is van mijn menstruatiecyclus hoeveel last ik ervan heb. Tijdens mijn menstruatie voel ik het bijvoorbeeld veel meer dan vlak na mijn menstruatie. Ook heb ik er last van tijdens het fietsen en hardlopen gaat al helemaal niet, maar toch hoop ik dat ik het met behulp van bekkenbodemspieroefeningen onder controle kan houden, zodat we alsnog voor een tweede kindje kunnen gaan.”

Een baarmoederverzakking: hoe voelt het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme