Ontspullen: deze 10 babyitems kun je na het eerste jaar wegdoen

Baby Lisa van den Akker 14 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Wie kinderen heeft weet; je hoeveelheid spullen verdubbelt zodra je een kind krijgt. Grote kans dus dat jouw huis inmiddels tot de nok toe gevuld is met babyitems die je kind ontgroeit is. Tijd om te ontspullen!

De babyuitzetlijst is lang, heel lang en dan komen er ook nog kraamcadeaus, sinterklaascadeaus en verjaardagscadeaus bij. Om het nog maar niet te hebben over de babykleding waar ze in rap tempo doorheen gaan.

Ontspullen: deze babyitems kun je wegdoen na het eerste jaar

Toch is aanschaffen vaak makkelijker dan wegdoen, want ja, al die schattige spullen vol herinneringen zijn moeilijk om los te laten. Toch zijn er een heleboel spullen die je na het eerste jaar écht niet meer nodig hebt, tijd om de bezem door je huis te halen dus. Vergeet niet om spullen die nog in goede staat zijn een tweede kans te geven. Bijvoorbeeld door ze te verkopen via Marktplaats of te doneren aan een goed doel. Wel zo duurzaam.

1. Babygym

Heel leuk zo’n babygym waar je kleintje onder kan liggen en spelen, maar na het eerste jaar kijken ze er zéker niet meer naar om. Tijd dus om hem de deur uit te doen.

2. Wiegje

Bizar hoe zo’n wiegje vlak na de geboorte nog onwijs groot is en een half jaar later alweer te klein. Inmiddels ben je waarschijnlijk overgestapt op een ledikant of peuterbed en kan de wieg dus weg.

3. Babybadje

Als je het babybadje alleen de eerste paar weken hebt gebruikt, ben je zeker niet de enige. Nu staat hij stof te vangen in de badkamer en is het moment daar om er afscheid van te nemen.

4. Flesjes en speentjes

Als je dreumes al begonnen is met het drinken uit een gewone beker, kun je de flesjes opruimen. Ook de speentjes kun je beter weg doen, aangezien het beter is om die na het eerste jaar niet meer te geven.

5. Luiertas

Naarmate je baby groeit, heb je minder items nodig wanneer je onderweg bent. Je hoeft dus niet meer je halve babyuitzet mee te nemen en kunt de luiertas vervangen door een kleinere tas.

6. Autostoeltje

Ook uit zijn eerste autostoeltje is jouw kleine inmiddels gegroeid. Waarschijnlijk heb je zelfs al een nieuwe gescoord en is dit dus een mooi moment om de oude weg te doen.

7. Te kleine kleding

Voor veel ouders een lastige, want ja, het is zó schattig die kleine kleertjes. Passen gaan ze alleen echt niet meer en aan een paar mooie speciale kledingstukken heb je qua sentimentele waarde ook genoeg.

8. Wipstoeltje

Leuk, die wipstoeltjes die geschikt zijn voor een gewicht tot 20 of 30 kilo, maar waarschijnlijk krijg je jouw dreumes er allang niet meer in. Bovendien is het een enorme sta-in-de-weg.

9. Draagzak of doek

Je kunt je kind natuurlijk ook als dreumes, peuter en kleuter nog dragen in een draagzak of doek, maar vaak zijn de draagzakken die je voor je newborn gebruikte daar niet geschikt voor. Die kun je dus gerust weg doen.

Benieuwd wat de voordelen zijn van een draagzak of doek? Dat lees je hier.

10. Box

De meeste kinderen zijn met één jaar wel uitgekeken op spelen in de box en verkennen liever de rest van het huis. Bovendien neemt dat ding onwijs veel ruimte in, in de woonkamer.

De babyuitzet van Esther: ‘De box kon ik voor 50 euro overnemen van mijn broer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme