De babyuitzet van Esther: ‘De box kon ik voor 50 euro overnemen van mijn broer’

Zwanger Jana Witteman 18 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week vertelt Esther over haar babyuitzet.

De babyuitzet van Esther

Hoe hebben jullie het aangepakt, met de babyuitzet?

“Textiel heb ik lekker nieuw gekocht: het eerste pakje, leuke kleding en dekentjes. En tijdens mijn babyshower heb ik een hele mooi Koeka deken en een boxkleed gekregen.” Esther is het nakomertje van haar eigen familie, zo zegt ze zelf. “De box heb ik bijvoorbeeld voor 50 euro gekocht van mijn broer. Nieuw kost zo’n box gauw 400 euro. Veel dingen kon ik voor een schappelijk prijsje overnemen.”

“We hadden niet op voorhand bedacht welk budget we wilden besteden. Toen ik ontdekte dat ik zwanger was van de eerste was ik nét een paar maanden aan het werk. Mijn idee was eigenlijk om een paar jaar wat budget op te bouwen.” Dat liep dus even anders. “Nadat ik een paar maanden aan het werk was, bleek ik in verwachting te zijn. Heel welkom, natuurlijk. Maar ik wilde al het verdiende geld niet direct over de balk gooien.”

Daarom is ze flink op onderzoek gegaan. Een commode? “Die kost al gauw 700 euro. Ik ben gaan kijken hoe hoog een commode is, waarna ik heb gezocht naar kasten van eenzelfde hoogte. Toen vond ik een hele degelijke voor 200 euro. Op die manier heb ik veel kosten weten te omzeilen. Ik heb veel op me af laten komen, waardoor ik niet alles direct heb aangeschaft. Daardoor zijn we aan de babyuitzet van de eerste zijn we relatief weinig kwijt geweest. Ik wilde bijvoorbeeld graag een draagzak, maar uiteindelijk is dat een draagdoek geworden. Ik had eerst even een doek geprobeerd – die veel goedkoper is dan een draagzak – dat heb ik getest. Ik vond die doek eigenlijk praktischer dan die draagzak, dat paste meer bij mij.”

De babykamer van de dochter van Esther
De babykamer van de dochter van Esther Foto: privé foto

Hebben jullie ook spullen gekregen of geleend?

“Mijn ouders en schoonouders vinden het mooi om cadeaus te geven waar we echt iets aan hebben. Daarnaast is mijn zus twaalf jaar ouder dan ik, dus we mochten van haar het bedje en het wiegje bijvoorbeeld lenen. Dat scheelt enorm. De kinderwagen en een Tripp Trapp stoel hebben we gekregen. En een boel hydrofiele doeken kreeg ik via mijn zus. Voor in de kinderwagen heb ik dan zelf nog een aantal leuke, nieuwe doeken aangeschaft, maar het was handig om er een paar extra te hebben.”

Heb je het bij jullie tweede kindje anders aangepakt?

“Bij de eerste was ik heel bewust van alle aankopen, terwijl ik bij de tweede meer voor de fun-uitgaves ben gegaan. Bij de tweede was ik al langer aan het werk. Toen ik zo’n twintig weken zwanger was, heb ik  de oudste bij mijn moeder afgezet. Ik ben naar de Babyplanet gegaan en heb in vier uur tijd (een groot deel van) mijn vakantiegeld erdoorheen gejaagd”, lacht Esther. “Ik heb toen allerlei nieuwe dekens en accessoires gekocht in specifieke natuurtinten die ik had uitgekozen. Bij haar hoefden we ook geen kinderwagen of Maxi-Cosi meer aan te schaffen, want die hadden we al. Alsnog zijn we voor de tweede zijn we ook nog zo’n 1000 euro kwijt geweest. Voor de Joolz kinderwagen hebben we bijvoorbeeld een plankje voor achterop gekocht, dat kost zo weer 80 euro.”

Wat is het duurste item van de babyuitzet?

“De kinderwagen, die was compleet met accessoires 1350 euro. Die hebben we deels gekregen van mijn ouders.”

Heb je ook ergens op bezuinigd?

“Valt mee. We hebben flink bespaard op een deel van de inboedel, maar ik wil ook van alles kunnen genieten. Zoals een nieuwe Koeka deken, dat moet er gewoon wel komen. Tegelijkertijd hoef ik geen twintig nieuwe hydrofiele doeken van Nanami, van zo’n 22,50 euro voor een kleine doek. Ik heb van dat merk drie setjes van een grote en een kleine doek nieuw gekocht, voor in de wagen of het nestje. Daarnaast heb ik dan wat goedkopere van het merk Jollein aangeschaft. Het mag er wel leuk uitzien allemaal en het moet ook een beetje matchen.”

Heb je spullen aangeschaft, die je eigenlijk niet hebt gebruikt?

“Nee, eigenlijk niet. We hebben eerder in eerste instantie eerder te weinig aangeschaft, dan te veel. Bijvoorbeeld een standaard voor het babybadje leek me niet direct nodig. Na twee dagen bleek dat tóch wel handig te zijn, dus dat werd dan nog geregeld. Als je net een kleintje hebt, dan wil iedereen in je omgeving iets voor je doen. Mijn moeder en schoonmoeder hebben veel voor ons gedaan, maar ook een vriendin wilde wel even langs de babywinkel. Dat vond ik heel mooi om te zien.”

Welk item is voor andere ouders onmisbaar?

“Een goede kinderwagen. Wij wonen dicht bij het centrum, de opvang zit op twee minuten afstand en de winkels zitten voor ons om de hoek. Daarom wilden wij graag een goede kinderwagen. Omdat wij veel te voet de deur uitgaan, is een goede wagen voor ons echt fijn.”

De babyuitzet van Judith: ‘We hebben zo’n 1500 euro uitgegeven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme