De babyuitzet van Judith: ‘We hebben zo’n 1500 euro uitgegeven’

Zwanger Jana Witteman 10 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is. Deze week vertelt Judith over haar babyuitzet.

De babyuitzet van Judith

Wat heb je uitgegeven aan de babyuitzet?

“We hebben bijna alles via Marktplaats gekocht”, begint Judith. Toch komen alle kosten bij elkaar opgeteld alsnog uit op een bedrag van zo’n 1500 euro. “De kinderwagen was de duurste aankoop. Maar we hebben bijvoorbeeld de kledingkast voor 20 euro aangeschaft. De commode hebben we gekocht voor 50 euro en die zelf geverfd en nieuwe knopjes opgezet. Die knopjes waren trouwens 40 euro, bijna net zo duur als de commode zelf”, vertelt Judith lachend. “De Tripp Trapp stoel hebben we ook via Marktplaats gevonden voor 150 euro. De box hebben we ook zo gevonden.”

De geschilderde commode met nieuwe knoppen van Judith
De geschilderde commode met nieuwe knoppen van Judith Foto: privé foto

Veel kleding heeft deze moeder zelf gemaakt. Met haar eigen online winkel verkoopt ze al jaren babykleding, maar met de komst van haar eigen dochter kon ze ook voor haar aan de slag. “Ik vind dat gewoon heel leuk om te doen. Ik heb ook zelf hydrofiele doeken gemaakt. Ik denk dat dat zo’n 5 euro per doek heeft gekost. In sommige winkels betaal je zo tussen de 20 euro en 30 euro voor.”

“Het bedje, matras en mobiel voor boven de box hebben we nieuw gekocht. Het hemeltje en de gordijnen voor in de babykamer heb ik ook zelf gemaakt”, vertelt Judith. De gordijnstof heeft haar 55 euro gekost. “Het behang was trouwens ook best een dure aankoop: we hebben gekozen voor een dierentekening. Daar hebben we 250 euro aan uitgegeven.”

Wat is de duurste aankoop van jullie babyuitzet?

“Onze Joolz kinderwagen was de duurste aankoop. We hebben die voor 600 euro via Marktplaats gekocht. Nieuw zou deze wagen – met alle accessoires die we erbij gekocht hebben – tussen de 1200 en 1500 euro zijn geweest. We zijn eerst naar de winkel gegaan waar we verschillende wagens hebben getest. Mijn man is 1.90 meter, dus je wil dan niet krom achter de kinderwagen lopen. In de winkel hebben we toen de modellen even getest en daarna is hij gaan zoeken op Marktplaats.” Tip voor andere ouders: ga de wagen wel even proberen. “In de winkel staan de nieuwste modellen en ik had het niet erg gevonden als we voor een model van twee jaar eerder zouden gaan, als de wagen maar zwart was. Dat vond ik het mooist.”

Heb je ergens bewust op bezuinigd?

“We hebben bewust via Marktplaats gekocht. Alles is sowieso heel duur, met een baby op komst. Alles bij elkaar sprokkelen – dat klinkt een beetje alsof het per se heel goedkoop moest zijn – was niet het doel. Maar het is een soort sport geworden om mooie deals te vinden, terwijl alles er tegelijkertijd ook mooi uit zou zien.” De zoektocht naar de kinderwagen is al in een vroeg stadium van de zwangerschap gestart: Judith was toen zo’n acht à negen weken zwanger. “Ik heb die wagen al heel snel opgehaald. We hebben op tijd de zoekfuncties op marktplaats ingesteld, zodat we de juiste notificaties zouden ontvangen. Het geld hadden we al aan de kant gezet. Dan konden we gelijk reageren zodra er iets moois voorbij kwam.”

Heb je ook miskopen gedaan?

“Niet per se een miskoop. Maar de Tripp Trapp stoel die we tweedehands hebben gekocht is geschilderd. We gebruiken de stoel heel veel, maar die verf laat los. Dat is wel balen. Achteraf had ik liever een echt zwarte, of een houten gekocht. Dat is dus wel zonde van het geld.”

Hebben jullie ook spullen geleend?

“Wij hebben het badje geleend. Dat bad hebben we eigenlijk maar een paar weken gebruikt, dan vind ik dat zonde om voor die paar weken nieuw te kopen.”

Wat is onmisbaar in de babyuitzet van andere ouders?

“Een goede kinderwagen vind ik sowieso belangrijk. Behalve de juiste hoogte, vind ik het ook fijn dat de wagen genoeg ruimte heeft voor boodschappen. Verder moest het voor ons vooral een stevige kinderwagen zijn. Verduisterende gordijnen zijn voor ons ook onmisbaar geworden. Dat hebben we na een tijd pas gedaan, maar dat is heel fijn geweest.”

Wat is je beste tip voor (aanstaande) ouders?

“We hebben veel dingen pas aangeschaft toen we merkten dat we ze nodig hadden. Bijvoorbeeld de draagzak: die hebben we later pas gekocht. Kijk ook bij familie en vrienden met baby’s welke spullen zij veel gebruiken.

De babyuitzet van Jessica: ‘Het bedhemeltje is de eyecatcher en kostte 129 euro’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme