Dit is wat je wilde weten toen je voor het eerst moeder werd

Moeder Rachelle Abbas 15 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

De meeste vrouwen lezen veel boeken over het ouderschap wanneer ze zwanger zijn. Door dat te doen heb je het gevoel dat je alles weet wat je hoort te weten. Je bent er klaar voor, maar wat heb je er uiteindelijk echt van gebruikt?

Sommige dingen. Een beetje. Het ene van dat, een simpele tip van het andere, maar geen één boek komt zo dichtbij hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat.

Wat je wilde weten….

Dit is wat je eigenlijk wilde weten toen je moeder werd:

1. We moeten stoppen met mensen te vertellen dat het ouderschap gemakkelijk en pijnloos moet zijn

We leven in een cultuur die waarde hecht aan gemak. Hoe makkelijker het is, hoe beter het is en als het jou pijn doet, is er iets mis.

Reality check: soms zijn dingen die hard en pijnlijk zijn ook heel erg goed. Af en toe loop je als ouder tegen dingen aan waarvan je dacht dat het echt moeilijk zou zijn, maar wat uiteindelijk gemakkelijk en drama free is.

Oké, dat is redelijk een wonder en we willen elke overwinning delen, maar het is belangrijk om te onthouden dat we allemaal dealen met verschillende problemen. En alleen al omdat het niet zo gemakkelijk en pijnloos is, want je baby slaapt ‘s avonds niet door of huilt veel, of je borsten doen pijn van de borstvoeding, betekent niet dat het verkeerd is.

Guess what? Het ouderschap is zo makkelijk nog niet.

2. We moeten elkaar supporten

Baby’s opvoeden is het moeilijkste wat velen van ons ooit hebben gedaan. We kunnen elkaar willen overtreffen en keuzes bekritiseren, of we kunnen gewoon elkaar supporten, de kleintjes van de ander bewonderen, een hand aanbieden en overwinningen vieren. Dat is geen moeilijke keuze. Niemand heeft er iets aan dat jouw manier beter is.

Het maakt niemand uit dat jou kind de beste is. Laten we het hebben over wat je met je haar hebt gedaan omdat het er zo fantastisch uit ziet, onder het genot van een kopje koffie.

3. De poep

Ze waarschuwen je. Ze vertellen het je. En ondanks elke waarschuwing is het nog steeds verbijsterend, verontrustend én zorgwekkend hoeveel tijd je zal spenderen aan het omgaan met, analyseren, ruiken naar, schoonmaken, bespreken en opruimen van poep. Get good and comfy met poep.

4. Wanneer je ongewenst advies accepteert, hoe eenvoudig je jaar zal zijn

Om welke reden dan ook, mensen houden ervan om alles met anderen te vergelijken. Iedereen heeft een mening en iedereen wil die delen. De meeste van die adviezen zijn hartstikke goed bedoelt, het meeste valt in de categorie ‘voor mij werkte dit het beste en ik wil dit met je delen want je ziet er erg moe uit’.

Je kunt kiezen om deze adviezen aan te nemen in de defensiemodus en goeie comebacks maken, of je kiest ervoor om iedereen het voordeel van de twijfel te geven, te glimlachen en te zeggen ‘dat werkte voor jóu’. Wees zelfverzekerd over het feit dat jij weet wat het beste is voor jouw kind en dat het niet uitmaakt wat iemand anders zegt.

Dit zijn de 10 állerslechtste adviezen die ouders over hun kinderen te horen krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme