Fan van cola, Fanta of Ice Tea? Alles over frisdrank tijdens de zwangerschap

Zwanger Wilma Groothuis 2 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Als jij een glaasje cola, Fanta of Ice Tea op zijn tijd wel lekker vindt en je bent momenteel zwanger, vraag je je misschien af of je nog frisdrank mag drinken tijdens de zwangerschap? Er zit natuurlijk veel suiker in, is dat wel goed voor de gezondheid van je baby?

We zullen je alles vertellen wat je erover moet weten.

Frisdrank tijdens de zwangerschap

Dat water drinken tijdens de zwangerschap belangrijk is, is vast geen nieuws. Maar alleen maar water of thee is ook zo saai, toch? Er zijn ook zwangere vrouwen die juist tijdens hun zwangerschap heel veel zin in frisdrank hebben en het liefst elke dag een glaasje nemen. Maar is dat verantwoord voor de veiligheid, gezondheid en/of ontwikkeling van je baby?

Als jij echt frisdrank-cravings hebt, kun je nu opgelucht ademhalen: je mag frisdrank drinken tijdens de zwangerschap. Het kan geen kwaad voor de gezondheid van je baby, maar het is natuurlijk niet heel erg gezond door alle suikers en koolzuur dat erin zit. Even los van je zwangerschap is dat natuurlijk sowieso al niet goed voor je bloedglucose en tanden.

Cafeïne in frisdrank

Ook zit er in veel frisdranken vaak evenveel cafeïne als dat er in koffie zit. Dus als jij ook nog eens fan van koffie bent, is het verstandig het bij één glas frisdrank per dag te houden, zodat je niet een overload aan cafeïne binnenkrijgt. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag te nemen. Er zijn ook frisfranken zonder cafeïne te koop, dus dat is een goed alternatief.

Ook zit er koolzuur in frisdrank. Dit heeft gelukkig geen slechte invloed op de gezondheid van je baby, maar het kan wel voor jou voor vervelende klachten zorgen. Zo kun je meer last krijgen van maagzuur en als je daar sowieso al last van hebt, kun je die frisdrank beter even laten staan. Daarnaast kan het ook voor winderigheid zorgen, dat staat misschien ook niet op je wensenlijstje.

Mag je light-frisdrank drinken?

Naast de gewone frisdranken heb je natuurlijk ook nog de light-varianten. Is dat een betere keuze tijdens de zwangerschap? Allereerst is het goed om te weten dat je light-frisdrank zeker mag drinken als je in verwachting bent, de zoetstoffen die erin zitten zijn niet schadelijk voor je baby. Alleen geldt ook hier dat het gewoon niet erg gezond is en water of thee een gezondere keuze is.

Conclusie is dus dat je echt wel zo nu en dan een glaasje frisdrank mag drinken tijdens je zwangerschap, maar dat het niet de meest gezonde keuze is. Het is niet schadelijk voor je baby, maar ga je echt voor een gezonde zwangerschap, dan kun je beter kiezen voor water of thee.

Veel jongeren drinken dagelijks frisdrank, is een suikertaks de oplossing?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme