Sta je op het punt te ontploffen? 4 manieren om met frustraties om te gaan als ouder

Ouderschap Laura Saija 20 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Als ouder zijn er momenten waarop frustraties kunnen opborrelen en dat is volkomen normaal. Het is belangrijk om te leren hoe je met deze gevoelens kunt omgaan, zodat je een gezonde en positieve relatie met je kinderen kunt behouden.

Met frustraties omgaan als ouder

Hier zijn vier effectieve manieren om als ouder met frustraties om te gaan.

1. Emoties toelaten

Leer om je emoties toe te laten en te erkennen. Het is oké is om gefrustreerd te zijn. Stop met wat je aan het doen bent, haal diep adem en observeer je gevoelens zonder oordeel. Geef jezelf de ruimte om te voelen wat je voelt. Door je emoties te erkennen, kun je op een rustigere en meer doordachte manier met situaties omgaan.

Wanneer je je verzet tegen een emotie, blijft deze langer hangen. Accepteer in plaats daarvan de emotie en weet dat deze meestal binnen negentig seconden afneemt als je er niet tegen vecht. Gebruik de kritieke eerste 90 seconden om te communiceren met je kinderen. Leg uit wat je voelt: ‘Mama is moe en chagrijnig’. Dit laat zien dat het oké is om emoties te hebben en erover te praten.

2. Dankbaarheid voor het ouderschap

Het ouderschap brengt uitdagingen met zich mee, maar wees altijd dankbaar voor deze reis. Dankbaarheid kan je mentale en fysieke gezondheid verbeteren en zelfs je slaapkwaliteit verhogen. Wanneer je merkt dat je denkt in termen van ‘moeten’, verander deze gedachte dan naar ‘kunnen’. Dit kan helpen om een positievere kijk op het ouderschap te behouden. “Ik moet de kinderen naar bed brengen”, wordt “Ik kan de kinderen naar bed brengen”.

3. Leer van elke ervaring

Het ouderschap is een leerproces en niemand weet van tevoren waar hij aan begint. Zie elke uitdaging als een kans om te groeien, als ouder en als individu. Door te reflecteren op moeilijke situaties en te leren van elke ervaring, ontwikkel je nieuwe vaardigheden. Dit kan helpen bij de volgende keer dat hetzelfde gebeurt.

4. Accepteer je kind zoals hij is

Accepteer je kinderen zoals ze zijn, dus niet zoals jij wilt dat ze zijn. Accepteer ze met al hun eigenaardigheden. Ja, dat betekent soms ook dat je peuter zijn t-shirt achterstevoren aan heeft. Laat je kind voelen dat het gezien en geliefd is, ook al voel jij je soms gefrustreerd. Herinner hem eraan dat je van hem houdt, onvoorwaardelijk. Hierdoor bouw je een sterke band op.

6x dingen die ouders uit frustratie bij hun kinderen deden die eigenlijk niet kunnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen