Diastase: wat is dit gat tussen je buikspieren en verdwijnt het ooit weer?

Body Sherita Jager 4 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Een gat tussen je buikspieren – officieel een diastase genoemd, is een heel normaal verschijnsel na de bevalling, maar best heel vervelend. Hoe ontstaat een diastase, is het erg en wat kun je er aan doen?

Als je net bent bevallen is het heel normaal dat je een groot gat tussen je buikspieren hebt. Je lichaam heeft tijd nodig om zich te herstellen, en de buikspieren groeien langzaam weer naar elkaar toe. Dit kan lang duren, en sommige moeders blijven jaren lang last houden van een gat tussen de buikspieren. Is een diastase erg, en wat kun je er aan doen?

Hoe ontstaat het en hoe herken je een diastase?

Het klinkt heel eng, maar het is iets wat elke zwangere vrouw krijgt: een diastase. Officieel heet het rectus diastase. Tijdens de zwangerschap wordt het weefsel – de peesplaat – tussen je rechte buikspieren zachter en rekt het op. Er is geen scheur, maar het weefsel wordt wel uitgerekt. Je sixpack wordt als het ware in tweeën verdeeld. Dit is nodig zodat de buik kan groeien tijdens de zwangerschap. Het is dan ook niet te voorkomen. Als de ruimte tussen je buikspieren meer dan 2 vingers wijd is, of het weefsel heel zacht is heb je een diastase. Via een echo kan goed gezien worden of je een diastase hebt of niet. Als je een groot gat hebt, schrik je misschien erg, maar de grootte is niet heel belangrijk. Het belangrijkste is hoe diep het gat is, hoe diep je kunt doordrukken als je er met je vingers op drukt.

Een diastase: veel voorkomend

Een paar jaar geleden is er In Noorwegen een groot onderzoek gedaan naar diastase. Zo’n 300 vrouwen werden na hun bevalling gevolgd. Meer dan de helft van de vrouwen had 6 weken na de bevalling nog een diastase. Na 6 maanden had 45% nog steeds een diastase. Een derde van de vrouwen had zelfs tot een jaar na de bevalling een diastase. Een diastase is dus een veel voorkomend probleem. Maar is het erg?

Is een diastase gevaarlijk?

Op zich is een diastase niet erg. Maar als de ruimte te groot is of het weefsel te slap is, kan dat voor klachten zorgen. Zo kun je last krijgen van je bekkenbodem, pijn aan je buik, instabiliteit of last van het SI-gewricht. Niet echt handig als je de hele dag met je kindje in de weer bent. Het is daarnaast af te raden zonder hulp van een trainer buikspieroefeningen te doen. Door verkeerde druk op de buikspieren kan de diastase groter worden. Het is dus belangrijk goed op te letten wat je wel en niet kunt doen als je een diastase hebt.

Wat kun je er aan doen?

Er zijn verschillende manieren om van een diastase af te komen en vaak is de echte oplossing een combinatie van verschillende acties. Zo begin je met ademhalingsoefeningen, een goede houding en let je op een goed gebruik van de buikspieren. Een bekkenfysiotherapeut kan op basis van jouw precieze situatie een behandelplan maken. Het maakt niet uit of je sinds kort een diastase hebt, of er langer mee rondloopt. Het herstellen duurt even, maar het goede nieuws is dat het in ieder geval op te lossen is.

Bewegen en sporten na de bevalling; wanneer mag het weer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme