Bye extra hormonen: dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil

Gezondheid Bedrock 25 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Als je er over nadenkt is het hartstikke bijzonder: zo’n klein pilletje dat je dagelijks slikt bij het tandenpoetsen zorgt voor een hele hormoonverschuiving in jouw lichaam. Het is dan ook geen verrassing dat er een hoop verandert in je lijf als je besluit om te stoppen met de pil. Met welke veranderingen en ‘klachten’ moet je rekening houden?

De laatste jaren is het slikken van de anticonceptiepil steeds meer in opspraak. Denk jij ook aan stoppen met de pil? Dan wil je natuurlijk van te voren weten wat het met je lichaam doet.

Stoppen met de pil kan verschillende ‘bijwerkingen’ hebben die geen kwaad kunnen, maar soms wel vervelend zijn. Maar wát kan je precies verwachten als je niet meer dagelijks de pil wilt slikken? Hieronder lees je over de meest voorkomende verschijnselen bij stoppen met de pil.

Wat zit er in de pil?

In de gewone pil zitten twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. De combinatie hiervan zorgt dat je geen eisprong hebt, dat het slijm in je baarmoedermond dikker wordt (waardoor sperma er minder goed doorheen komt) en dat het bevruchte eitje zich niet kan nestelen.

De pil slikken is overigens geen 100 procent garantie dat je niet zwanger wordt: er blijft altijd 1 procent kans op een zwangerschap door de pil heen.

Stoppen met de pil

Als je stopt met de pil, dan kan je een tijdje last krijgen van een hormonale disbalans. Jouw lichaam krijgt geen extra hormonen meer en moet het vanaf nu helemaal zelf doen. Dit kan gepaard gaan met de volgende klachten, lezen we op stoppenmetdepil.nl:

  • Acne, rosacea
  • Uitblijvende of onregelmatige menstruaties
  • Depressie, angstgevoelens en andere stemming
  • Haaruitval
  • Hoofdpijn/migraine
  • Zware, pijnlijke menstruaties
  • Spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming of diarree
  • Ontregelde bloedsuikerspiegel

Goed om in je achterhoofd te houden: er zijn ook veel vrouwen die niets merken als ze stoppen met de pil. Het kán zijn dat je last hebt van een van de onderstaande symptomen. Maar misschien behoor jij tot de lucky ones die nergens last van heeft – en dat is natuurlijk alleen maar fijn.

Wist je dat het een paar maanden tot wel een jaar kan duren voordat jouw normale cyclus weer op gang is? Jouw lijf is zo gewend aan die kunstmatige hormonen dat het wel even kan duren voordat je weer regelmatig ongesteld bent.

Zwanger worden

Uiteraard is er nog iets waar je rekening mee moet houden als je stopt met het slikken van de pil: je kunt weer zwanger worden. Als je (nog) geen kinderwens hebt, dan is het van belang dat je je gaat verdiepen in andere manieren van anticonceptie. Denk bijvoorbeeld aan een koperspiraal of condooms.

Hoe zit het met je libido?

We lezen online veel verhalen dat je na het stoppen met de pil een hoger libido krijgt. Van ‘geen zin in seks hebben’ naar ‘meerdere keren per dag’. Het is inderdaad echt zo dat de hormonen in de pil jouw libido wat onderdrukken, maar je hoeft geen bizarre swings in jouw libido te verwachten.

Wat er wel gebeurt, is dat jouw natuurlijke hormoonproductie meer op gang. Een resultaat daarvan kan zijn dat jouw libido wat hoger wordt, wat betekent dat je meer zin krijgt in seks.

Zo herstel je van de pil

Wil je jouw lichaam zelf een handje helpen om zo goed mogelijk met deze verandering in hormonen om te gaan? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

Let op je voeding

Gezonde darmen zijn volgens women’s health coach Eva Luna, gespecialiseerd in hormonen, essentieel om sneller te herstellen na het stoppen met de anticonceptiepil. Een gezonde hormoonbalans begint namelijk in je darmen, en wat je eet heeft hier een grote invloed op, vertelt ze op haar website.

Leg daarom de focus op vezelrijk eten. Eet wat extra fruit, groente (400 gram per dag, aldus voedingscoach Anne de Meulmeester) en drink regelmatig gefermenteerde drankjes als kombucha.

Stress is een no go

Het is belangrijk om zo min mogelijk stress te hebben tijdens het herstel na de pil. Stress zorgt ervoor dat de juiste hormonen niet kunnen doen wat ze moeten doen om weer helemaal ‘de oude’ te worden.

Breng dus veel tijd door in de natuur, lees, mediteer en doe zo af en toe een ademhalingssessie om helemaal zen te worden. Zo bevorder je het helingsproces van het lichaam.

Heb jij al bepaald of je wilt stoppen met de pil? Laat je vooral niet leiden door andere en maak een keuze waar jij gelukkig van wordt en wat voor jou het beste voelt. Het is immers jouw lichaam. Succes met het maken van een keuze!

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Bedrock.

Deze 17 bijwerkingen van de anticonceptiepil kende je nog niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme