Het gouden uur: 10 dingen die je direct na de geboorte van je kind denkt

Kinderen Lisa van den Akker 25 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Na negen maanden er naartoe geleefd te hebben, brandend van nieuwsgierigheid, ligt je baby dan eindelijk op je borst. In Amerika noemen ze dat dierbare eerst uur na de geboorte ‘the golden hour‘ . En een gouden uur is het zeker. Zoiets ongelofelijk bijzonders maak je tenslotte maar een of hooguit een paar keer in je leven mee.

Naast heel veel liefde overheerst na de bevalling – in de meeste gevallen – ook opluchting. Je hebt de bevalling overleeft en je nieuwe leven samen gaat nu écht beginnen. Natuurlijk zit niet iedere kersverse mama direct op een roze wolk, maar ben jij een van de gelukkigen die wel instant smoorverliefd op de baby is, grote kans dat je deze dingen zegt of denkt als die kleine net is geboren.

Het gouden uur

Ervaar jij een heerlijk gouden uur? Dan gaan deze dingen waarschijnlijk door je hoofd.

1. Hé, jou ken ik al

Dit wezentje is nieuw en toch vertrouwd – alsof je de allerbeste blind date ooit hebt.

2. Hé, hij (of zij) kent mij al

Wanneer je woordjes fluistert of zachtjes voor hem zingt, zal je heel subtiel merken dat je baby reageert. Hij kijkt misschien omhoog of kruipt nog dichter tegen je aan. Die vertrouwde stem kent ‘ie tenslotte allang.

3. Die naam klopt helemaal

Na maanden van namenlijstjes in opschrijfbroekjes, wikken, wegen, discussies, wanhoop, doorkassen en opnieuw beginnen voel je zodra je baby op de borst ligt en je hem bij zijn naam noemt of het klopt, of dat de naam die je de hele tijd in gedachte had eigenlijk nergens op slaat.

4. Is ‘ie nu al gegroeid?!

Je telt zijn teentjes, z’n vingertjes en het is net alsof die een uur later er alweer anders uit zien. Echt, je kijkt twee seconden de andere kant op en het is net alsof je baby er alweer anders uit ziet. Hoe langer je naar je baby staart, des te meer hij lijkt te veranderen en je moet nu al bijna huilen om het idee dat hij over zestien jaar wegrijdt op zijn scooter want het gaat nú al veel te snel.

5. De verloskundige is de grootste held(in) die er bestaan

Of je het woord ‘verloskundige’ nou vervangt door gynaecoloog of doula. Helden zijn het. Want ze begrijpen als geen ander hoe belangrijk na alle stress en spanning van de bevalling dat eerste uur met je baby is. Ze laten jullie ongevraagd alleen zodat je alle rust hebt voor huid-op-huidcontact en je heel langzaam kan wennen aan de nieuwe situatie.

6. Ik hou van jou!

Dat geldt natuurlijk niet voor alle moeders. Zeker na een traumatische bevalling kan het zijn dat je meer tijd en ruimte nodig hebt om dat gevoel op gang te laten komen. Maar als dat niet zo is, voel je direct dat je nog nooit zoveel en zo onvoorwaardelijk van iemand gehouden hebt als van dit wezentje.

7. Ah gossie, die handjes

En dat hij dan jouw vingers vastgrijpt en kleine vuistjes maakt… het is net magie.

8. ‘Hij heeft apenvoetjes’

Natuurlijk is jouw baby de mooiste ter wereld, maar je ziet ook heus zijn wat meer eh, merkwaardige uiterlijkheden. Die grappige oren (duidelijk van papa) of dat lieve wipneusje. Of zoals Famme’s Mercy zegt: ‘Mijn zoon had apenvoetjes, en die heeft ‘ie nog steeds’.

9. Hij lijkt precies op…

Een fun fact: de baby lijkt dus verrassend vaak op de vader. Dat ligt niet aan jou, maar is een oerdingetje – zo is meteen duidelijk wie de vader is.

10. ‘Wow, hallooo haardos!’

Want die woeste bos zie je dus niet op de echo. Denk je: ‘Gossie, wat een lief kaal bolletje’. Vroeg of laat zit ook daar een flinke bos haar op.

Het gouden uur na de geboorte: wat gebeurt er in dat uur met je baby?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme