Gehoorbescherming bij een baby: waar moet je op letten?

Baby Laura Saija 13 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Het gehoor van een baby is enorm gevoelig en kwetsbaar. Blootstelling aan harde geluiden kan ernstige schade aanrichten aan hun gehoorontwikkeling en langetermijngevolgen hebben. Daarom is het belangrijk om gehoorbescherming voor baby’s serieus te nemen.

Het gehoor van een baby is nog in ontwikkeling en is veel gevoeliger dan dat van volwassenen. Blootstelling aan harde geluiden kan leiden tot gehoorverlies, tinnitus (oorsuizen) en andere gehoorproblemen op latere leeftijd.

Waarom is gehoorbescherming belangrijk voor baby’s?

Baby’s kunnen ook gemakkelijk overweldigd raken door lawaai, wat hun welzijn en ontwikkeling kan beïnvloeden. Ben je bijvoorbeeld in een luide omgeving geweest, dan kan het heel goed dat je daarna met een overprikkelde baby zit.

Wat kunnen ouders doen aan gehoorbescherming bij een baby?

Als ouder kun je op verschillende dingen letten om het gehoor van je baby te beschermen.

Vermijd blootstelling aan lawaai

Probeer harde en abrupte geluiden in de omgeving van uw baby te vermijden. Dit kan onder andere betekenen dat u de televisie of muziek op een redelijk volume houdt. Niet alleen thuis, maar ook de radio in de auto staat vaak iets te hard. Als er op straat bouwwerkzaamheden zijn, houdt de ramen dan dicht. Bezoek je een feestje met een baby, luister dan eerst of het geluid niet te hard is. Ook het te hard dichtslaan van (auto)deuren kan te luid zijn voor een baby.

Gebruik oordopjes of een koptelefoon

Er zijn speciale oordopjes en koptelefoons die zijn ontworpen voor baby’s en jonge kinderen. Deze bieden een demping van harde geluiden zonder het gehoor volledig af te sluiten. Ze zijn handig in situaties waarin harde geluiden onvermijdelijk zijn, zoals bij concerten, festivals of sportevenementen.

Wees voorzichtig met apparaten

Controleer het geluidsniveau van speelgoed en apparaten die in de buurt van uw baby worden gebruikt. Sommige speelgoedartikelen kunnen onverwacht harde geluiden maken bij het indrukken van knopjes. Ook zijn er elektronische apparaten die veel geluid maken, denk aan een blender of een grasmaaier.

Oren beschermen tijdens het reizen

Wanneer je met een baby reist, vooral met het vliegtuig, kan de druk in de cabine hun oren beïnvloeden. Zorg voor gehoorbescherming tijdens het opstijgen en landen, zoals het gebruik van speciale oordopjes voor baby’s. Ook kun je een baby regelmatig drinken aanbieden, vooral tijdens het stijgen en dalen. Door het slikken zal de druk op de oren minder worden.

Witte ruis

Witte ruis, zoals het geluid van een ventilator, kan helpen om externe geluiden te maskeren en een rustige omgeving te creëren voor uw baby. Dit kan zeker handig zijn tijdens het slapen, omdat ze dan minder snel wakker schrikken van externe, plotselinge geluiden. Er zin ook speciale apps en playlists op Spotify voor witte ruis.

1 op de 7 kinderen op de basisschool heeft gehoorschade, zo voorkom je het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme