Hoe de stem van de moeder helpt tegen de pijn bij prematuur geboren baby’s

Baby Sanne Verweij 3 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Vanaf week 20 gaat je baby zijn gehoor ontwikkelen. Langzaamaan kan hij naar je hartslag luisteren, het rommelen in je maag en naar jouw stem. Daar worden baby’s rustig van en dat werkt dus evengoed als hij te vroeg geboren wordt.

Onderzoek laat zien dat wanneer een moeder tijdens routine medische procedures tegen haar te vroeg geboren baby sprak, de pijn van de baby verlicht werd. Er werd oxytocine, het feel-good hormoon, aangemaakt; allemaal door het horen van zijn moeders stem.

Te vroeg geboren

Als baby’s vroeger dan prematuur geboren worden, gaan ze vaak in een couveuse en soms naar een aparte afdeling waar ze goed in de gaten worden gehouden. Daar moeten ze soms ook medische tests ondergaan, zoals bloedtests of ze krijgen voedingssondes. Het weg zijn bij de ouders kan een grote impact hebben op je baby, maar ook op jullie als ouders omdat jullie niet de tijd met je kind krijgen die je eigenlijk wilt.

Onderzoek

Bij het onderzoek werd er gekeken naar de pijn en de hoeveelheid oxytocine (feel-good hormoon) bij baby’s. Er werd gekeken naar de veranderingen daarin tijdens dagelijkse hielprikken voor bloedafname. Vervolgens werden drie versies daarvan geanalyseerd: de eerste keer was de moeder erbij maar sprak ze niet, de tweede keer praatte de moeder tegen de baby en de derde keer zong ze.

Moeder of vader

Dit onderzoek richtte zich op moeders omdat het voor vaders soms moeilijker is om aanwezig te zijn, bijvoorbeeld door werkomstandigheden. Andere onderzoekers hebben wel de effecten van de vaders stem op baby’s onderzocht, en wat blijkt? Ook dat heeft een kalmerend effect.

Zingen of praten

De pijn van de baby namen de onderzoekers waar door de gezichtsuitdrukkingen, hartslag en zuurstofniveaus van baby’s analyseren. Met hun moeder in de buurt hadden ze minder pijn en als de moeder ook nog tegen ze sprak voelden ze er zelfs nog minder van. Praten tegen je te vroeg geboren baby helpt uiteindelijk nog meer dan zingen. Het verschil tussen zingen of praten is te verklaren omdat de moeder haar intonatie minder aanpast aan haar baby als ze zingt, omdat je met een liedje meer beperkt wordt door de melodie.

Oxytocine

Onderzoekers merkten ook uit de speekselmonsters van de baby’s dat de hoeveelheid oxytocine toenam wanneer de moeders met hun praten. Dit hormoon komt ook vrij door huid-op-huidcontact of bij borstvoeding en werkt dus ook goed tegen pijn. Ook al kan knuffelen met je baby niet altijd met een vroeggeboorte, emotionele hechting kan dus ook op een andere manier gevormd worden. Simpelweg praten met je baby zorgt voor een connectie.

Helpen

Al kan je dus niet met je kind knuffelen of hem op je huid voelen, jullie kunnen elkaar wel helpen. Door jouw verzachtende woorden, help jij je baby. Hij voelt zich zo veilig, kalm en beschermd en jullie maken alsnog een connectie met elkaar.

Zo helpt zingen met de ontwikkeling van jouw baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme