Déze beslissing zorgt bij ruim kwart van aanstaande ouders voor discussie

Baby Wilma Groothuis 3 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Als aanstaande ouders heb je een hoop om over te praten en discussiëren. Er gaat natuurlijk veel veranderen en je moet veel beslissingen nemen. Maar wat zorgt nou bij de aanstaande ouders voor een echte discussie?

Je hebt een hoop te beslissen als aanstaande ouders, denk maar aan wel of niet weten welk geslacht het kind is, hoe de babykamer eruit komt te zien, welke achternaam het kind krijgt en of je het geslacht en de naam van het kind voor de geboorte bekend maakt.

Het kiezen van de babynaam

Wat zorgde voor een echte discussie tussen aanstaande ouders? Dat is het kiezen van de babynaam. Bij ruim een kwart van de toekomstige ouders ontstaat discussie over de naam van hun kleintje. Dit blijkt uit onderzoek van Kaartje2go onder ruim 1.700 Nederlanders. De kaartenwebshop onderzocht de ins en outs rondom het kiezen van een babynaam.

Het blijkt dat 61 procent van de Nederlanders waarde hecht aan een naam die niet zo vaak voorkomt. Een babynaam op het oog die ineens ‘gestolen’ wordt door een familielid, vriend of kennis? Eén op de tien respondenten overkwam het. Bij 40 procent was het dan voornamelijk een kennis die er met de naam vandoor ging. Bij 23 procent werd dezelfde naam al door een vriendin gekozen.

Discussie over babynaam

Ruim een kwart (26 procent) van de toekomstige ouders geeft aan discussie te hebben gehad over de naam van hun kind. Toch hakte het grootste gedeelte (34 procent) van de stellen de knoop vrij snel door. Na ongeveer vier tot vijf maanden zwangerschap waren ze het eens over welke naam op het geboortekaartje komt te staan. Een bijna net zo’n grote groep (33 procent) stelde de keuze uit tot het laatste trimester.

En zoals te verwachten, staan Nederlanders niet te springen om de gekozen naam van tevoren al te delen. 86 procent wil de naam het liefst geheimhouden tot na de geboorte. Toch lukt dit niet bij iedereen: één op de tien geeft aan per ongeluk zijn mond voorbij gepraat te hebben als het gaat om de naam.

Schaamnamen

De belangrijkste eis bij het kiezen van een naam is de match tussen voor- en achternaam. Bijna de helft van de respondenten zegt dit de belangrijkste voorwaarde te vinden. “We kennen namelijk allemaal wel de ‘schaamnamen’, zoals W.C. Pot, Anna Nas of Felice Dekens. Het is toch pijnlijk als je hier achteraf niet goed over na hebt gedacht”, vertelt Marleen Riemersma, naamexpert bij Babynamen.nl.

48 procent van de respondenten zegt dat de naam makkelijk uit te spreken moet zijn. “Ik moet namelijk altijd mijn eigen naam herhalen of spellen wanneer mensen vragen hoe ik heet”, geeft één van de respondenten aan. Op een gedeelde derde plek met 40 procent staat de voorkeur voor een korte naam en het feit dat de naam bij de namen van de andere kinderen moet passen.

Populairste namen

Verder blijkt uit interne cijfers van Kaartje2go dat Finn, Levi en Boaz het meest geliefd zijn als het gaat om jongensnamen. Bij de meisjes zijn dit Olivia, Zoë en Lieke. Als het gaat om uniseks namen dan vormen Sem, Luca en Noah de top drie.

Spijt van de babynaam? Niet zo ongebruikelijk als je denkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme