Woow! Zoveel besteden we gemiddeld aan sinterklaascadeau’s

Ouderschap Valéry de Voijs 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

In precies één maand is het zover: pakjesavond! Hét feest van pepernoten, snoep en cadeautjes. Heel veel cadeautjes. Tenminste, als we de statistieken mogen geloven. Gemiddeld besteden we in Nederland namelijk heel wat aan dit kinderfeest.

Heb jij de online winkelmandjes al vol gegooid, of verzin jij last minute wel wat er op 5 december op de stoep staat?

Sinterklaas

Nog maar een weekje wachten en dan zal de goedheiligman weer in ons landje arriveren. Op 13 november zal de Sint met zijn pieten aankomen in Vreeswijk en Jutphaas. De dag erna zal hij met z’n hulpjes door de Amsterdamse grachten varen.

In het hele land kunnen we ons een maand lang voorbereiden op de gezellige avond. We kunnen onze keeltjes weer warm zingen, ‘s ochtends verbaasd snoep in onze schoen vinden, en losgaan met de knutselwerkjes. Waarom we eigenlijk Sinterklaas vieren, lees je hier.

Veel cadeautjes

Wat voor kinderen een leuk en zorgeloos feest is, kan voor volwassenen nog weleens voor wat hoofdpijn zorgen. We gunnen onze kinderen het beste en hebben soms weleens de neiging om daarin door te slaan. Vooral in corona tijden wanneer we al een heleboel incasseren, kunnen we nog weleens compleet losgaan met de feestdagen.

Steeds meer

We zijn er de laatste jaren dan ook steeds meer aan gaan uitgeven. Kreeg jij vroeger waarschijnlijk nog één Barbie, krijgen kids tegenwoordig zakken vol cadeautjes. Nu ligt het natuurlijk niet alleen aan het uitgavenpatroon van ouders. Het aanbod en prijzen van speelgoed is de afgelopen 100 jaar enorm toegenomen. Honderd jaar geleden speelde kids nog met puzzels, poppen of (in het luxe geval) een hoelahoep.

Zoveel geld besten we aan Sinterklaas

Gemiddeld besteden Nederlanders per persoon (dus niet per huishouden!) gemiddeld 113 euro aan Sinterklaas. Deze cijfers zijn vorig jaar verzameld, toen ouders tijdens de pandemie waarschijnlijk extra wilde genieten van een fijne leuke avond. In 2019 lag dat bedrag namelijk een stuk lager. Toen besteden ouders gemiddeld 80 – 100 euro aan cadeautjes. Ongeveer de helft van de huishoudens geeft niet meer dan 50 euro uit aan één cadeautje.

We zijn benieuwd hoeveel we dit jaar zullen uitgeven aan Sinterklaas. Of je nu helemaal losgaat, of wat bescheidener gaat shoppen… het belangrijkste is dat je je er goed bij voelt en jullie een gezellige avond ervan maken. Veel plezier!

Heel fijn dat die man elk jaar komt, maar wat vieren we eigenlijk met Sinterklaas?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vastelastenbond

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme