Bah! Dít plekje in de badkamer is nog viezer dan het toilet!

Gezondheid Rachelle Abbas 5 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

De badkamer is misschien wel het minst fijne plekje in huis om schoon te maken. Vieze voegen, kalkresten, andere vlekken in de douche zijn soms maar lastig schoon te krijgen. Toch is het een klus die geklaard móet worden, er zijn namelijk heel wat plekken in de badkamer die nog viezer zijn dan je toiletbril..

Jep, onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat de badkamer de meest vieze oppervlakten had van alle andere geteste plekken. En dan hebben we het nog niet gehad over het smerigste plekje in de badkamer..

Badkamer

Onderzoekers van de wereldwijde gezondheidsorganisatie NSF deden onderzoek naar zo’n 30 oppervlakten in 22 huizen (in de Verenigde Staten). Deze oppervlakten werden getest op bacteriën, schimmels en gisten. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat vooral de badkamer de meest vieze oppervlakten had van alle onderzochte plekken..

Maar het wordt erger. Want van alle items in de badkamer die de onderzoekers hebben onderzocht, bleek de tandenborstelhouder de meeste micro-organismen te bevatten. Hoeveel micro-organismen vraag je je af? Nou, het gaat om zo’n 3.318.477 per 10 vierkante centimeters. Iehh!

Een beetje smerig maar

Nu zegt het aantal micro-organismen je misschien niet zoveel. Maar op zo’n 64% van alle tandenborstelhouders werd gist gevonden, ten opzichte van 27% van alle toiletbrillen. Gist is niet het enige wat tandenborstelhouders bevatten, ze bevatten ook bacteriën. Er werd namelijk in zo’n 27% van alle gevallen een coliforme bacterie gevonden. Dat is een chique woord voor een bacterie die vaak het gevolg is van besmetting door uitwerpselen.

Een microbioloog bij NSF, Lisa Yakes (lijkt op yikes, what’s in a name) vindt deze uitkomst niet verrassend. Zij vindt het niet gek dat juist op deze plek veel micro-organismen te vinden zijn. Een tandenborstelhouder heeft namelijk alles waar bacteriën van houden: het is er donker, vochtig én hij wordt niet zo vaak schoongemaakt.

En nu?

Volgens de onderzoekers is geen directe reden tot paniek. Het hoeft namelijk niet te betekenen dat je ziek kan worden van je tandenborstelhouder. De meeste bacteriën kunnen namelijk niet overleven als ze het lichaam verlaten, dus de coloforme bacteriën die in bijvoorbeeld badkamers worden aangetroffen, zijn dood. Het risico dat je daar ziek van wordt is dus nihil. Maar let’s be honest: lekker is anders…

8x dingen die je kunt schoonmaken met citroen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme