Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 26 sep 2017

Genderneutraal opvoeden – hoe het werkt en waarom je er wel (of niet) voor kiest

Genderneutraal opvoeden komt steeds dichterbij nu ook HEMA heeft besloten dat er geen specifieke jongens- en meisjeskleding meer te koop is in hun winkels. Maar hoe voed je je kind nu eigenlijk genderneutraal op?

Genderneutraal opvoeden

Meisjes houden van roze en spelen met poppen, de lievelingskleur van jongens is blauw en ze spelen met auto’s. Dit is even heel zwart-wit beschreven wat er gebeurt in een wereld waarin meisjes meisjesdingen doen en jongens met jongensspeelgoed spelen. Nu betekent het niet dat als je genderneutraal opvoedt, dit niet meer kan. Wel geef je je kind doelbewust aspecten uit beiden werelden mee. Je wil jongens meegeven dat het niet erg is als hun favoriete kleur zich in het roze spectrum bevindt en dat meisjes heus op voetbal kunnen (al een tijdje in opkomst gelukkig!) of een racebaan in hun kamertje kunnen hebben liggen zonder meteen te worden bestempeld als tomboy.

In Zweden heel normaal

In Nederland zijn we hier (nog) niet zoveel mee bezig en reageert men (naast begripvol) ook fel op initiatieven die ons de genderneutrale kan opduwen, zoals HEMA recentelijk. In Zweden daarentegen is de hele genderneutrale hype al veel meer deel geworden van het dagelijks bestaan. Daar geven ouders hun kinderen bijvoorbeeld vaak genderneutrale voornamen en bestaat er een crèche waar kinderen niet als jongen, noch als meisje worden behandeld.

Het doel hiervan is om kinderen het gevoel te geven dat ze niet in bepaalde hokjes hoeven te denken en dat ze zich niet hoeven te gedragen naar een opgelegde standaard. Ook plaatste speelgoedketen Toys’R’ Us in hun Zweedse folder foto’s van jongens die met poppen spelen en meisjes die in de weer zijn met hijskranen, om te laten zien dat het speelgoed gebruikt kan worden voor iedereen die dat maar wil.

LEES OOK: Kledingontwerpster strijdt tegen gender-stereotypen

Waarom zou je je kind genderneutraal opvoeden?

Als je genderneutraal opvoedt, wil je dat je kind zich vrijer kan ontwikkelen en dus niet per se hoeft te voldoen aan de standaarden die er voor jongens of meisjes gelden. Volgens veel pedagogen is het idee van een genderneutrale opvoeding, dat kinderen een eigen persoonlijkheid en karakter ontwikkelen. Dit wordt kinderen vanaf de geboorte opgelegd door de media, hun ouders, vriendjes en familie. Voed je je kind genderneutraal op, dan geef je je kind het gevoel dat alle keuzes die hij of zij maakt, goed zijn. Dit zou kinderen meer opties bieden in de wereld zoals die nu is.

VICE interviewde vorig jaar de Zweedse Miranda (30), die haar kind genderneutraal opvoedt. ‘We hebben ons kind een uniseks voornaam gegeven, zodat je niet aan de naam kan afleiden of het een jongen of meisje is. Daarnaast gebruik ik geen ‘hon’ (zij) en ‘han’ (hij) als ik tegen mijn kind praat, maar het genderneutrale ‘hen’. Ik wil dat mijn kind zelf een persoonlijkheid en karakter kan ontwikkelen, en eigen behoeftes en interesses kan ontdekken. Wanneer een kind nog maar een baby is, weet je al die dingen nog niet – en al helemaal niet het gender. Dus dan vul je het maar voor zo’n kind in, en dat vind ik absurd.’

De buitenwereld

In een artikel van Volkskrant pleit Sophie Merle ervoor dat genderneutrale opvoeding klinkklare onzin is. ‘De wereld van het kind beperkt zich niet tot speelgoed en het eten van beschuit met blauwe of roze muisjes – zaken die ouders direct kunnen beïnvloeden. Kinderen worden ook geconfronteerd met een buitenwereld die mede geschapen is door vorige generaties. Ze kijken tv en films, worden voorgelezen uit boeken en gaan naar musea’, schrijft ze.

Experiment

Volgens haar is het onmogelijk om in een wereld zoals hij nu is, deze invloeden uit te bannen. ‘Klassieke sprookjes, Disneyfilms, Mary Poppins, The Sound of Music, Asterix en Obelix zijn dan uit den boze. Om nog maar te zwijgen van wat er in al die kinderboeken en reclamefolders van speelgoedwinkels te lezen en te zien is.’ Zij denkt dat ‘de maatschappij’ de mens opnieuw probeert te scheppen, terwijl zij denkt dat dit allemaal onderdeel is van een doorgeschoten maakbaarheidsideaal. Een experiment.

‘Voorstanders van dit soort experimenten hebben de illusie dat het corrigeren van cultuur veel gemakkelijker is dan het corrigeren van natuur. Dit is lang niet altijd het geval. Een genetische predispositie voor slechte ogen kan met een laseroperatie vrij makkelijk worden verholpen. Het westerse schoonheidsideaal dat dun boven dik stelt, is moeilijk uit te roeien.’

Famme’s Muriel schreef een artikel over haar visie op de discussie rondom genderneutraal opvoeden: ‘Mag ik dan geen jongensmoeder meer zijn?’

Reageer op artikel:
Genderneutraal opvoeden – hoe het werkt en waarom je er wel (of niet) voor kiest
Sluiten