Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 11 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

6 x Het gevaarlijkste speelgoed dat ooit verkocht werd

Kinderen kunnen overal heerlijk mee spelen, maar soms blijkt er toch heel gevaarlijk speelgoed tussen te zitten.

Gevaarlijk speelgoed

Soms is speelgoed zo gevaarlijk, dat je je afvraagt hoe het überhaupt op de markt is gekomen. Deze zes soorten speelgoed lagen ooit in de winkel. Wees gewaarschuwd, vanaf nu check je wel drie keer de verpakking voor je iets voor je kinderen koopt!

1. Kite Tube

Verwachting: De Kite Tube was ontworpen om achter een speedboat te hangen. Als het kind op het luchtkussen aan de hengsels trok, werd de tube in de lucht geschoten.

Werkelijkheid: Het duurde natuurlijk niet lang voordat er gewonden vielen. In vier weken raakten 39 kinderen in de VS alleen al gewond. Hier in Nederland is de Kite Tube vooral populair onder Kite surfers die eens wat anders willen. Voor filmpjes, zie youtube.

2. Aqua Dots kralen

Verwachting: Als je deze kralen met water besproeide, plakte ze aan elkaar. Handig, want zo hoefde je de kralen niet meer te strijken.

Werkelijkheid: Ruim 4,2 miljoen keer werd het speelgoed verkocht. Maar wat bleek: een paar kinderen hadden het inslikt, moesten overgeven en raakten in coma. Het speelgoed bevatte GHB, juist de partydrug. Het speelgoed werd in Australië uitgeroepen als speelgoed van het jaar. Natuurlijk vòòr de incidenten. Het werd uit de handel gehaald voordat het populair in Nederland werd.

3. Vliegende ballerina

Verwachting: Als je aan een koord trok, ging de pop hard ronddraaien en werd de lucht in geslingerd. Iedere meisje van mijn leeftijd had ‘m. Ik dus ook!

Werkelijkheid: De armen van de pop waren van foam gemaakt, maar de pop draaide zo hard in het wilde weg dat dat weinig uitmaakte. Meer dan 100 gewonden werden gemeld, waaronder veel kinderen die de pop in hun gezicht hadden gekregen. De ballerina kwam in 1994 uit, maar werd al snel daarna niet meer geproduceerd.

4. Snacktime Kids Doll

Verwachting: Deze Mattel-pop was gemaakt om plastic eten te eten. Wat kan er fout gaan zou je denken?

Werkelijkheid: Eigenlijk was het een plastic monster. De pop at alles: van plastic frietjes tot haar en vingers. Een keer ging de pop er met een meisje haar haar vandoor (en trok het van haar hoofdhuid), nadat de pop erop begon te kauwen. En nee, hij had geen uit-knop.

5. Yo-Yo “Water” Ball

Verwachting: Het zou dé nieuwe jojo zijn. Veel cooler en veiliger dan de houten variant.

Werkelijkheid: Door de naam zou je verwachten dat de bal vol zat met water. Maar het balletje was gevuld met een giftige, lichtontvlambare substantie. De Keuringsdienst van Waarde waarschuwde al eerder voor het speelgoed om het ‘koordje’. Deze kon tot 1,5 meter uitgerekt worden. Een aantal kinderen is bijna gestikt nadat het elastische koord om hun nek kwam.

6. Groeiende knikkers

Verwachting: Deze knikkers konden tien keer zo groot worden als je ze nat maakte. Ze zagen er trouwens ook uit als snoepjes… Ai!

Werkelijkheid: Als de knikkers werden ingeslikt, werden ze groter en zorgden voor een hoop problemen. Vaak was er een operatie nodig om de knikkers te verwijderen. En nog erger: de knikkers waren niet te zien op röntgenfoto’s. We konden niet achterhalen of deze knikkers ook in Nederland zijn verkocht.

Lees ook:

  • Moeder waarschuwt: Marshmellows levensgevaarlijk voor kleine én grote kinderen
  • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

    Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme