De gezinsuitgaven van Laura: ‘Dit weekend gaf ik 396 euro uit’

Geld en carriere Jana Witteman 11 apr 2024
Leestijd: 5 minuten

Een kijkje nemen in de portemonnee van een ander: wie wil dat nou niet? En wie is er niet nieuwsgierig naar de gezinsuitgaven van je tante of buurman? Daarom stellen wij die vraag, zodat jij het niet meer hoeft te doen. Deze week spreken we Laura; wat heb jij dit weekend uitgegeven?

Wie: Laura Saija (36)
Ouder van: Rosie (6), Norah (4), Hunter (2)
Beroep: Hoofdredacteur Famme en J/M Ouders
Woonsituatie: Koopwoning met partner en drie kinderen

💰De weekenduitgaven van Laura

Vrijdagavond 34 euro – Alleen thuis met de kinderen

 • Action uitje: 20 euro
 • Albert Heijn: 14 euro

Zaterdag 297 euro – Zus ophalen van Schiphol

 • Benzine: 70 euro
 • Adidas Outlet Halfweg: 100 euro
 • Koekjes Schiphol: 5 euro
 • Parkeren Schiphol: 12 euro
 • Tosti’s voor de kinderen op de Albert Cuyp: 15 euro
 • Loempia’s op de Albert Cuyp: 5 euro
 • Aziatisch restaurant in Amsterdam: 65 euro
 • Parkeren in Amsterdam: 25 euro

Zondag 65 euro – Vrienden op bezoek

 • Albert Heijn borrelplank en drinken: 40 euro
 • Albert Heijn ontbijt en avondeten: 25 euro

De weekenduitgaven zijn bijna 400 euro. Is dit voor jou gemiddeld?

“In totaal hebben we 396 euro besteed”, begint Laura. “Als ik het allemaal zo onder elkaar zet klinkt het als veel, maar voor ons is dit een redelijk gemiddeld weekend. We zijn zaterdag gestopt bij de Adidas outlet in Halfweg omdat mijn vriend een nieuwe trainingsbroek wilde kopen. We waren onderweg naar Schiphol om mijn zus op te halen en hadden wat tijd over.

Terwijl mijn vriend aan het passen was, werd onze zoon onrustig. Toen ging ik voor hem een trainingsbroek uitzoeken en kwam ik tijdens de zoektocht voor mezelf een trui tegen. ‘Geef die ook maar aan papa’, zei ik tegen mijn zoon. Uiteindelijk heeft mijn vriend in de Adidas outlet 100 euro uitgegeven. Hij was allang blij dat we met hem meewilden naar de winkel, want hij vindt het altijd fijn om een mening van een ander te krijgen als hij iets koopt.

Voor mij is dit een redelijk gemiddeld weekend.

Op diezelfde dag zijn we met de kinderen uiteten gegaan, maar dat doen we niet elke week. Het was praktisch, er moest nu gegeten worden. De kinderen hadden allemaal trek. We zijn naar een Aziatisch restaurant in Amsterdam gegaan waar we al vijftien jaar komen en waar het eten snel geserveerd wordt. De kinderen zitten uiteindelijk na een kwartier onder de tafel en klimmen overal op. Zelf vind ik met de kinderen uiteten gaan eigenlijk niks aan.”

Vrijdagavond was het goedkoopst. Hoe zag die avond eruit?

“Vrijdagavond was ik alleen thuis met de kinderen, omdat mijn vriend een etentje had. Eind van de middag zijn we als uitje even naar de Action gegaan. In de winkel mochten de kinderen alle drie iets uitzoeken voor maximaal 2 euro, waar ze dan daarna mee konden spelen als ik ging koken. Zo probeer ik ze te leren om met budget om te gaan. De jongste van 2 jaar snapte er natuurlijk niets van, maar bij de andere twee ging het best goed.

De kinderen mochten alle drie iets uitzoeken voor maximaal 2 euro.

Zelf kwam ik een yogamat van kurk tegen, wat heel handig is voor hot yoga omdat je dan niet weg glijdt. Die had ik al eerder gezien bij anderen in de yogales, waarna had ik hem online opgezocht, maar zo’n ding bleek 30 euro te zijn. Dat vond ik niet nodig. Nu zag ik er een liggen voor 8,95 euro, dus heb ik hem toch meegenomen. Verder was ik vooral behoorlijk gehaast want ik liep met drie kinderen de winkel door. Zij hadden een eigen doel en één zo’n missie vraagt direct de volledige aandachtsspanne. Ik heb zelf snel nog wat luierdoekjes, tandpasta en batterijen meegepakt.”

Je heb getankt voor 70 euro. Hoe zit het met benzinekosten?

“We hebben allebei een eigen auto en waren nu op pad met de auto van mijn vriend. We betalen vaste lasten en boodschappen van de gezamenlijke rekening en daarnaast hebben we een persoonlijke rekening. Ik moet zeggen dat dit weekend bijna alles van zijn rekening is betaald.”

Hanteer je een strategie voor de kosten in de supermarkt?

“Dit weekend ben ik meerdere keren naar de supermarkt gegaan. Vrijdag heb ik alleen spullen gehaald voor een simpele pasta voor de kinderen: wat geraspte kaas, voorgesneden groenten, gehakt, saus, macaroni en vlinderpasta. Als er vrienden op bezoek komen, zoals zondag, dan bespaar ik niet op boodschappen.

Ik merk wel een groot verschil in kosten als ik weekboodschappen doe, of als ik per dag kijk wat we nodig hebben. Dit weekend deed ik de koelkast open met het idee: wat hebben we nu nodig? Maar dat is dus niet altijd zo. Als ik weekboodschappen doe ben ik meestal voor minder dan 100 euro klaar. Dan heb ik alle avondmaaltijden voor de week en haal ik tussendoor wat kleine dingen bij. Ik vind het alleen erg lastig om maaltijden vooruit te plannen, daarom doe ik niet elke week de weekboodschappen.”

Wat is je beste tip voor andere gezinnen?

“Ik let persoonlijk niet heel erg op alle uitgaven, maar eenmaal in de supermarkt let ik wel op de kosten. Dan ga ik voor de goedkopere opties. Ik moet zeggen dat ik wel altijd naar de Albert Heijn ga, omdat ik voor een Lidl een dorp verder moet. De tijd en benzine die ik daaraan kwijt ben zijn het mij niet waard om dan verder te rijden. Soms bestel ik Picnic, dat is goedkoper dan Albert Heijn. Maar mijn tip zou zijn, als je wil besparen: ga voor de weekboodschappen, dat bespaart een hoop geld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen

Relevante artikelen