Onderzoek: een heet bad is (bijna) net zo gezond als een uur sporten

Gezondheid Redactie 7 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Als je mag kiezen tussen een heerlijk warm bad of een uurtje sportschool, gaan de meesten waarschijnlijk toch voor een relaxed bad, hoe lekker een goede work out ook kan zijn. Goed nieuws, want met dat warme bad verbrand je net zoveel calorieën als met een half uur sporten.

Natuurlijk kun je een heet bad niet écht met sporten vergelijken, want waar je in de sportschool aan de opbouw van spieren en een gezonde conditie werkt, beweeg je voor geen meter in een bad. Maar omdat relaxen en de verbranding van calorieën als een wonderlijke combi klinkt, zijn we toch even in dit onderzoekje van de universiteit van Loughborough gedoken.

Lichaamstemperatuur is alles

Voor het onderzoek moest een groep vrijwilligers in een heet bad van veertig graden Celsius zitten, met daarin een hartslagmeter, en een apparaat wat je lichaamstemperatuur bijhoudt. Van tevoren werd ook van iedereen de bloedsuikerspiegel gemeten. Een paar uur na het warme bad kregen de vrijwilligers een lichte maaltijd.

Energieverbruik

Om te checken wat de verschillen -of overeenkomsten- met een heet bad zijn, moesten de deelnemers van het onderzoek na het eten, aangesloten op dezelfde apparaten, een uur lang fietsen op een hometrainer. ‘Een van de dingen waar we op letten is het energieverbruik in bad en op de hometrainer. Wat bleek is dat dit in bad met maar liefst tachtig procent toenam’, aldus onderzoeker Steve Faulkner.

Stabielere bloedsuikerspiegel

Natuurlijk verbrandden de deelnemers op de fiets meer calorieën, namelijk ongeveer 140. Maar door in het hete bad te zitten verbrand je ongeveer evenveel calorieën als een flinke, stevige wandeling van dertig minuten.

Een ander positief beeld dat de onderzoekers zagen, is dat de bloedsuikerspiegel een stuk stabieler bleef na het hete bad. De glucosepiek van de vrijwilligers was tien procent minder hoog dan na de hometrainer, volgens Steve.

Hoe komt het dat ons lichaam zo reageert?

Steve denkt dat dit komt, omdat er eiwitten vrijkomen in je lichaam als reactie op de warmte. Deze zogenaamde heat shock eiwitten komen ook vrij bij ontstekingen en andere infecties, en helpen je lichaam beschermen tegen deze invloeden.

Volgens de onderzoekers helpen deze eiwitten ook bij het beschermen van je spieren. Ze houden de bloedsuikerspiegel zo laag mogelijk, omdat een hoge bloedsuikerspiegel voor lange tijd schadelijk is voor je zenuwstelsel.

Geen sportvervanger

Volgens Steve is een warm bad absoluut geen vervanger van een goede workout. Wel zegt hij dat een warm bad goed is voor mensen die erg schommelende bloedsuikers hebben en moeite hebben met sporten.

Oeps! Zo vaak moet je je badhanddoek dus echt wassen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme